Cristi Movilă, VTEX: Sunt puține platformele de e-commerce care tratează serios partea de privacy policy și securitate cibernetică. Datele personale ale clienților pot fi puse în pericol

05 05. 2022
dezvoltarea magazinelor online in romania

Magazinele online s-au dezvoltat rapid împinse de la spate de pandemia Covid, care a însemnat o oportunitate pentru jucătorii din mediul online, dar nu au avut resursele suficiente pentru a acorda atenția necesară securității cibernetice. Dacă rămân vulnerabile, business-urile locale  se supun unor riscuri atât din punct de vedere legal, urmare a transpunerii în legislația națională a Directivei Omnibus, dar pun în pericol și siguranța datelor personale ale clienților lor.

„Sunt puține platforme ( e-commerce n.red) care tratează cu seriozitate toate partea de privacy policy și securitate ( cibernetică n.red) și vedem accidente în care datele cardului cienților au fost puse online sau au fost sparte parole. Este foarte mare problema aceasta a magazinelor online care nu fac update-uri de securitate pentru că nu au resursele necesare”, a explicat în cadrul conferinței European Digital Commerce, Cristian Movilă ,Growth Leader Eastern Europe în cadrul platformei enterprise de comerț digital VTEX.

Potrivit acestuia, pentru clientul acestor magazine există pericolul furtului de date, estompat însă de faptul că în procesul de achiziții online intervine și o a treia parte, procesatorul de plăți. „În proporție de 90% nu se va întâmpla acest lucru ( furtul de date persnale n.red) pentru că ești direcționat către pagina procesatorului, iar răspunderea este la el”.

Investiții de jumătate de milion de euro în platforme de e-commerce

De altfel, conform unui studiu  realizate de VTEX și compania de cercetare de piață MKOR, realizat pe un eșantion de 217 retaileri, dintre care 41% micro, 39% mici, 15% medii și 5% mari, 8,7% dintre respondenți au declarat că au probleme legate de platforma de e-commerce folosită, în timp ce 14,6% dintre acestea susțin că doresc să schimbe platforma în următorul an.

Având în vedere bugetul planificat de companii pentru schimbarea actualei platforme și înlocuirea cu soluții e-commerce mai eficiente este de 15.000 de euro, rezultă că piața va investi în următorul an cel puțin jumătate de milion de euro, doar în această zonă.

Platforma nu este însă singura problemă a comercianților online. Potrivit studiului Romanian  e-commerce Report 2022 menționat anterior, 23% dintre business-urile micro declară că au probleme în a-i face pe consumatori să fnalizeze comanda, 23% dintre business-urile mici au probleme cu sursele de aprovizionare și cu transportul, 55% dintre companiile medii resimt dificultăți din cauza concurenței în timp ce afaceri mari au dificultăți în a converti vizitatorii de pe site în clienți. 14% dintre acestea din urmă spun că nu pot loializa clienții.

În medie, fiecare companie din această industrie se confruntă cu două probleme. Cu cât compania este mai mare, cu atât și problemele sunt mai numeroase.

Pandemia Covid a adus însă un boost în vânzări pentru 58% dintre respondenții la studiu. Afacerile mici au fost influențate negativ într-o mai mare măsură, vânzările lor scăzând sau rămânând la fel ca în 2019. La nivel general vorbind, Covid a avut o influență benefică asupra afacerilor din e-commerce, înregistrându-se creșteri pentru majoritatea indicatorilor de business  (portofoliu de produse, număr de clienți, număr de vizite, număr de tranzacții online) și o stagnare a indicatorilor operaționali, indiferent de mărimea companiei și vechimea acesteia în piață.

Ce își doresc clienții de la magazinele online

În ceea ce privește perspectiva clienților magazinelor online, un alt studiu MKOR realizat pe un eșantion de 5.000 de persoane,  indică faptul că 54% își doresc o experiență de cumpărături digitală, cu posibilitatea de a folosi aplicații mobile, metode de plată fără cash, gatgeturi în magazinele fizice, camere de probă virtuale, inclusiv prin tehnologie VR, posibilitatea de a vizualiza 3D, avataruri virtuale. De asemenea, 37% dintre respondenți susțin că ai lor clienți vor experiențe de cumpărături premium și prețuri accesibile ( promoții, varietate de produse, one-stop-shop- spații de relaxare și cumpărături), în timp ce 16% sunt interesați de experiențele omnicanal.