„În acest moment, la CNAS există o direcţie de control formată pe hârtie din 16 oameni. În realitate, cred că sunt vreo 12, unii sunt detaşaţi sau în concedii. Din păcate, acest tip de structură nu poate asigura un control eficient la cele 41 de case, câteva mii de farmacii, laboratoare, centre de imagistice, cele câteva sute de spitale sau mai mult de 10.000 de cabinete de medici de familie. Pentru a putea realiza o acţiune de control eficientă credem că trebuie înfiinţată o structură mult mai eficientă, la care să poată veni şi oameni cu experienţă din alte instituţii, dar care au experienţă în zona de control”, a afirmat Cristian Buşoi.
Acesta speră ca în scurt timp această structură să poată fi înfiinţată.
„Vrem ca, având sprijinul Ministerului Sănătăţii şi al Guvernului, pentru că trebuie modificate acte legislative, să construim în perioada următoare – o lună, o lună şi jumătate – o nouă structură de control care să aibă, pe de o parte, şi resursa umană bine pregătită, pe de altă parte, şi atribuţii necesare pentru ca activitatea de monitorizare, control şi antifraudă în cheltuirea banilor din fondul unic de asigurări de sănătate să fie mult mai eficient”, a spus Buşoi.
Potrivit preşedintelui CNAS, personalul unei astfel de structuri va fi format din oameni cu experienţă în control transferaţi de la alte instituţii sau vor fi organizate concursuri publice transparente.