Cristian Diaconescu pregăteşte revoluţia stângii, cu idei paşoptiste
Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, anunţă, într-o postare pe blog, intitulată „Dacă nu progresiştii, atunci cine?”, că va face public, în 10 noiembrie, documentul numit „Platforma de Stânga”, care, potrivit autorului, nu este „nici partid, nici personaj de benzi desenate”.
„Foarte curând voi face publică Platforma de Stânga. S-au făcut speculaţii şi s-a discutat deja despre această «platformă», însă, spre satisfacţia mea, recunosc, nimeni nu a reuşit să îi determine conturul şi nici scopul”, precizează Diaconescu.
El afirmă că „Platforma de Stânga” este documentul care desparte „ireversibil” stânga europeană modernă şi progresistă de stânga comunistă ori neocomunistă.
„Momentul pe care l-am ales pentru lansarea acestui document, care nu este nici partid şi nici personaj de benzi desenate, este unul care la rândul lui a despărţit stânga europeană comunistă de stânga progresistă modernă – 10 noiembrie. Această dată reprezintă momentul la care a început demolarea zidului Berlinului. De la acel moment, «lumea luminată», Europa civilizată, a reuşit să schimbe destinul mişcării de stânga fără să pretindă utopic dispariţia stângii”, explică Diaconescu raţiunile care au stat la baza alegerii datei de 10 noiembrie pentru publicarea documentului menţionat.
Diaconescu precizează, totodată, că documentul „Platforma de Stânga” ar trebui să împlinească „relevanţa şi vibraţia” unor documente precum „Dorinţele Partidei Naţionale”, pe care îl consideră a fi progresist „prin excelenţă” şi vital pentru etapa transformării şi evoluţiei vieţii politice româneşti de la 1848.
Preşedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, în 11 octombrie, că Uniunea intenţionează formarea unei platforme civice de centru-stânga, împreună cu ONG-uri, asociaţii de pensionari, sindicate şi patronate.
Oprea a afirmat că UNPR, ca partid de centru-stânga, nu se va „topi” într-o altă formaţiune, şi nici nu va fuziona prin absorbţie.
El a anunţat că UNPR are în vedere constituirea unei platforme civice, din care să facă parte organizaţii ale societăţii civile, asociaţii ale pensionarilor, structuri sindicale şi patronale, dar şi eventuale partide.