„Această dificultate de a forma un guvern pleacă în primul rând de la situaţia foarte complicată care există în acest moment pe parte de buget şi echilibru bugetar – şi pe care nu prea vrea să şi-o asume nimeni cu subiect şi predicat, fiind inevitabilă creşterea taxelor pentru 2025, deşi ea a fost mascată permanent prin mesaje populiste care să alimenteze ideea că sunt bani, totul e în regulă, nu se va întâmpla absolut nimic. Vedem că până şi agenţiile de rating internaţionale nu mai au încredere în această fanfaronadă a actului de guvernare – şi încep şi ele să ia în serios situaţia precară a finanţelor ţării. Observăm că aceste partide politice care încearcă să guverneze ţara împreună nu prea reuşesc să se înţeleagă şi asta prelungeşte şi mai multă situaţia de incertitudine politică, fiind o sursă suplimentară de risc sistemic”, a menţionat Cristian Păun.
În opinia sa, faptul că nu avem partide politice şi lideri ai partidelor politice capabili să-şi asume reformele, guvernarea, schimbarea la faţă a României, demonstrează şi lipsa de maturitate şi de implicare reală a politicienilor în rezolvarea, soluţionarea problemelor noastre.
„Pe de altă parte, şi Partidul Social Democrat ar trebui să vină la masa negocierilor cu o altă persoană. Alegerile care au avut loc au fost un duş rece pentru cele mai importante două partide din România, inclusiv pentru partidul din care face parte actualul premier, acesta obţinând un scor la prezidenţiale mult sub scorul pe care l-a obţinut partidul pe vremea doamnei Dăncilă. Degeaba se chinuie domnul prim-ministru Ciolacu în acest moment să salveze aparenţele. Este clar că dumnealui, din punct de vedere politic, a performat foarte prost, inclusiv în rândul alegătorilor care provin din zona grupului ţintă al partidului său. În acest moment, toate problemele dumnealui se răsfrâng asupra rezultatului obţinut în alegerile care au avut loc”, a adăugat Cristian Păun.
Potrivit lui Păun, dacă se doreşte într-adevăr o coaliţie europeană, pro-occidentală puternică, ea trebuie să pornească la drum cu o garnitură nouă de politicieni, o garnitură nouă de oameni, care să înţeleagă mai bine problemele economice şi soluţiile posibile la aceste probleme economice.
„Altfel, vom eşua din nou într-o creştere a taxării, care este cea mai simplă soluţie pe care o poţi aplica în momentul de faţă situaţiei din România, dar care va înrăutăţi situaţia, nu o va rezolva. Va amâna rezolvarea problemei, nu pentru foarte mult timp, astfel încât, în final, tot la reforme va trebui să ajungem, tot la modernizarea statului – şi asta nu se poate face fără politicieni maturi, cu capul pe umeri, responsabili şi implicaţi”, a adăugat Cristian Păun.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi, pe pagina sa de Facebook, că PSD se retrage de la masa discuţiilor pentru formarea Executivului şi va vota în Parlament un guvern de dreapta.
„Nu poţi să stabileşti ceva concret cu oameni care una vorbesc în interior şi alta vorbesc în faţa presei. Nu poţi face nimic cu aşa-zişi parteneri cărora le e silă să stea la masă cu tine şi care au impresia că aşa se murdăresc. PSD a suportat destul astfel de atitudini, fără să comenteze şi fără să îşi pună poalele în cap, aşa cum au făcut ceilalţi. Acest mod de lucru este total contraproductiv în faţa oamenilor. De aceea, PSD se retrage cu demnitate de la masa discuţiilor, dar nu fugim de responsabilitate. Vom vota în Parlament un guvern de dreapta. O facem pentru că această ţară are nevoie urgent de un guvern care să gestioneze problemele curente până la alegerile prezidenţiale care vor urma. România nu trebuie să fie aruncată în aer de atitudini puerile şi orgolii prosteşti”, a scris premierul pe Facebook.