Cristian Popa, BNR: Este nevoie ca statul să îşi aducă companiile la bursă şi, astfel, să le maximizeze valoarea
„Este nevoie ca statul să îşi aducă companiile la bursă şi, astfel, să le maximizeze valoarea”, a declarat Popa, în cadrul unui eveniment organizat de Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR).
El a afimat că piaţa de capital funcţionează şi se dezvoltă în ciuda situaţiei pandemice, iar companiile de stat sau private ar putea să beneficieze de această oportunitate. Listarea companiilor la bursă reprezintă un pas mare şi util pentru România, în special prin prisma strânsei interacţiuni dintre piaţa de capital şi piaţa bancară. În situaţia actuală, în care finanţarea este vitală, companiile pot atrage credite de la bănci şi capital de dezvoltare de pe piaţa de capital, consideră Cristian Popa.
Organizaţia a organizat cea de-a treia ediţie a dezbaterilor „Pulsul Pieţei Financiare”. Contextul actual şi perspectivele din acest an sunt două din subiectele de actualitate dezbătute de Daniela Şerban, preşedinte şi co-fondator ARIR cu invitaţii săi, specialişti din domeniul financiar, Cristian Popa CFA, membru al Consiliului de Administraţie BNR, Mihnea Bărbulescu, membru al Consiliului de Administraţie Erste Asset Management şi Milan Pruşan, managing director NN Investment Partners.
„E foarte important să ţinem pulsul pieţei financiare şi să avem o viziune cât mai clară a realităţilor economice. Se vorbeşte tot mai mult despre relansarea economică, însă aceasta este posibilă doar cu suport financiar semnificativ. În ultima perioadă s-a pus foarte mare accent pe susţinerea financiară din partea statului sau pe acordarea de credite bancare facile şi cred este momentul să arătăm importanţa surselor de finanţare provenite de pe piaţa de capital”, este de părere Daniela Şerban.
Piaţa de capital poate fi un motor puternic de creştere economică pentru România prin listarea companiilor la bursă, este una din concluziile dezbaterilor din cadrul evenimentului.
„Companiile româneşti trebuie să acceseze mai puternic piaţa de capital”, afirmă Mihnea Bărbulescu, Erste Asset Management.
El susţine că avem instrumente financiare – fondurile de investiţii dornice să investească în companii, avem investitori care caută randamente mari însă ceea ce ne trebuie în acest moment sunt aşteptări realiste din partea investitorilor şi cerinţe rezonabile din partea companiilor.
„Încurajăm companiile să vină la bursă, încurajăm statul să facă un IPO chiar şi într-un procent mai mic dintr-o companie unde deţinerea e integrală”, a declarat Milan Pruşan, NN Investment Partners.
Specialiştii prezenţi la această ediţie a evenimentului sunt optimişti, previzionând o revenire graduală, chiar dacă lentă, a economiei româneşti. Ştiri pozitive avem şi când vorbim de cursul valutar, leul fiind cea mai stabilă monedă din Europa Centrală şi Estică, pentru această perioadă. La nivel global, în perioada de vârf a pandemiei s-a înregistrat un nivel de economisire fără precedent după perioada interbelică, însă, începând cu luna mai s-a simţit o accelerare a investiţiilor, semn că economiile ţărilor afectate intră pe traiectoria relansării economice.