Cristian Popa îi răspunde lui Dăianu: Energia este prea importantă ca să lipsească de pe bursă

28 09. 2021
power sun
Setting Sun seen through a row of electricity pylons

„Noi vorbim de piaţă în Uniunea Europeană în loc să vorbim de o politică a Uniunii Europene în domeniul energiei. O piaţă care şi aşa e segmentată. Iar a gândi că bursa va aduce neapărat… Bursa este şi un loc al speculaţiilor. Piaţa energiei nu este o piaţă a bomboanelor. Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă. Din acest punct de vedere răspunderea este a celor de la Bruxelles şi a reglementatorilor. Aşa cum există reglementatori pentru pieţele financiare aşa trebuie să existe şi pentru domeniul energiei”, a transmis vineri preşedintele Consiliului Fiscal.

Cristian Popa susţine contrariul, că piaţa de energie este „prea importantă” ca să lipsească de pe Bursă şi nu îşi imaginează o lume în care produsele energetice nu s-ar tranzacţiona prin bursă.

„Am văzut o declaraţie recentă a domnului Dăianu despre piaţa de energie şi spunea că piaţa de energie nu este o piaţă a bomboanelor, că energia este mult mai importantă pentru a o juca la bursă. Eu îl respect mult pe domnul Dăianu, dar o spun foarte clar, nu sunt de acord cu afirmaţia dânsului. Eu vin şi spun invers: este prea importantă energia ca să lipsească de pe bursă pentru că, cine să egaleze cererea cu oferta dacă nu piaţa, dacă nu bursa, dacă noi nu credem că bursa este acest reglator. Nu îmi imaginez o lume în care produsele energetice nu s-ar tranzacţiona prin bursă”, a menţionat Cristian Popa, la Summitul Administratorilor de Fonduri din România.

Acesta a subliniat că important este „să lăsăm pieţele să funcţioneze.”

„Cine să spună preţul corect dacă nu bursa? Să spună preţul corect statul, un birocrat din minister? Tot timpul se găseşte o scuză, tot timpul este ceva extraordinar care să justifice intervenţia statului, ‘să facă statul’, citez, nu din Domnul Dăianu, ci în general. Inclusiv când sar bursele să intervină FED-ul, dar nu zice nimeni că statul, uneori el creează aceste dezechilibre şi, spre exemplu, mocnesc în Europa în timp centralele pe cărbune au diminiuat oferta, a introdus sistemul de certificate de CO2 şi acum ne întrebăm de ce sunt preţurile mari la energie. Nu zice nimeni de exemplu că statul nostru nu lasă economia privată să scoată gazele din Marea Neagră, dar ne întrebăm de ce sunt preţurile la gaze în creştere atât timp cât noi le lăsăm în subteran şi nu avem cadru de a le scoate de acolo. E puţin ciudat pentru că ne plac beneficiile pieţelor, le vedem beneficiile, vedem cum capitalismul creează valoare – şi nu puţină, dar nu ne plac costurile”, a adăugat Cristian Popa.

În opinia sa, „soluţia nu este să intervină statul, soluţia este să crească oferta, să lăsăm producătorii să îşi facă treaba şi nu să le impunem preţuri maximale.”

Citește și: https://www.economica.net/daniel-daianu-energia-este-mult-prea-importanta-pentru-a-o-juca-la-bursa_533624.html

„Nu să controlăm preţurile pentru că nu suntem buni la asta. Nu cred că poţi învinui piaţa pentru ce fac decidenţii cu partea de ofertă a unui produs. Aceste excepţii eu cred că ne duc încet-încet către socialism, la un stat de la care avem impresia că trebuie să le rezolve pe toate. Important este să lăsăm pieţele să funcţioneze”, susţine Cristian Popa.

Asociaţia Administratorilor de Fonduri a organizat a III-a ediţie a Summitului Administratorilor de Fonduri din România, care se va desfăşura online în zilele de 28 şi 29 septembrie 2021.

Citește și: https://www.economica.net/daianu-cresterea-preturilor-la-energie-va-incetini-cresterea-economica-in-europa-si-va-amputa-puterea-de-cumparare-a-oamenilor_534142.html