Puma, primul hibrid românesc, a ajuns cel mai bine vândut Ford din România. INTERVIU Cristian Prichea, Ford România

Robert Stan - lun, 08 mart. 2021, 13:12
Puma, primul hibrid românesc, a ajuns cel mai bine vândut Ford din România. INTERVIU Cristian Prichea, Ford România

Director general al Companiei Naționale de Vânzări (CNV) Ford, Cristian Prichea, a declarat într-un interviu acordat Economica.net că vânzările de vehicule noi vor crește în acest an în România cu 10% – 15%. Bazându-se în special pe Puma și EcoSport marca americană va înregistra o creștere peste media pieței.

Se vorbește din nou despre o taxă pe poluare, considerați că o astfel de măsură ar fi benefică pentru România? Cum vedeți implementarea unei astfel de măsuri?

În momentul de față nu cred că o astfel de măsură ar fi benefică. Consider că alte măsuri, precum un cadru legislativ care să blocheze importurile de mașini second-hand, ar fi mult mai util. Piața de mașini second-hand este acum de circa patru ori mai mare decât cea de mașini noi și asta e mult. Orice măsură, chiar dacă vorbim despre o taxă pe poluare, trebuie țintită către mașinile de ocazie venite din țările vest-europene.

Credeți că programul Rabla Clasic este încă necesar pieței auto românești? Dar Rabla Plus?

Suntem într-o discuție permanentă cu autoritățile. Atât Rabla cât și Rabla Plus sunt benefice, dar trebuie corelate cu un cadru legislativ care să stopeze importurile de mașini de ocazie vechi. Acum statul cheltuiește bani pentru a impulsiona vânzările de mașini noi, dar nu face nimic pentru a stopa importul de mașini vechi.

Sper ca programele Rabla și Rabla Plus să înceapă cât se poate de repede pentru că în momentul de față piața de retail este, cumva, în așteptare. Clienții așteaptă subvenția și e mai greu de vândut mașini în prezent.

Puteți face o previziune pentru 2021? La ce să ne așteptăm de la piața auto și de la Ford?

Chiar dacă nu am scăpat de contextul pandemic plin de provocări eu estimez o creștere a vânzărilor, atât la autoturisme cât și la vehicule comerciale, undeva între 10% și 15 % față de 2020. În cazul Ford, păstrând actualul trend pozitiv, mă aștept la o creștere a vânzărilor de circa 35% la vehicule comerciale și de aproximativ 30% la autoturisme.

Deci va urma o creștere majoră a cotei de piață.

Da. La comerciale estimez o creștere a cotei de circa 1 punct procentual grație, în special modelelor Ranger, Custom și Transit, iar la autoturisme o majorare de 1,1 – 1,2 puncte procentuale. Aici principalii jucători vor fi produsele românești – Puma și EcoSport – care cred că vor reprezenta peste 50% din totalul vânzărilor mărcii, dar și Kuga și Focus.

După un început mai slab al vânzărilor în România anul trecut, Ford Puma a urcat în 2021 în preferințele românilor. Cum se explică această creștere accelerată a vânzărilor modelului produs la Craiova în ultimele luni? Ce s-a schimbat?

La nivel de autoturisme am înregistrat anul trecut o scădere a cotei de piață de aproximativ 1,9 puncte procentuale. Noi am lansat Puma exact în pandemie. Pe piață mașina a ajuns în februarie – martie. Ford Puma nu a putut intrat suficient de bine în piață mai ales în primele șase luni ale anului trecut. În perioada aceea vânzările medii lunare erau de circa 100 de unități. În schimb, în a doua jumătate a anului, când piața a început să își revină și noi am demarat comunicarea masivă pe acest model, micul SUV produs la Craiova a avut rezultate foarte bune. În al doilea semestru din 2020 am vândut 1.650 de unități, Puma devenind cel mai bine vândut model Ford. În total, în 2020, am vândut undeva la 2.000 de unități. Deci peste 75% din vânzările modelului au fost înregistrate în semestrul doi.

Un prim motiv acestui comportament este legat de faptul că pandemia nu ne-a permis să îi creăm „brand awareness”. Atenție, vorbim despre un model complet nou la care clienții nu au putut avea acces în perioada de carantină. Nu mai vorbesc de faptul că dealerii nu au putut oferi mașina pentru test-drive. E foarte greu ca un client să cumpere o mașină doar citind broșura sau utilizând un configurator online.

Un al doilea motiv pentru reculul cotei de piață a mărcii este faptul că în primele șase luni ale lui 2020 nu am avut un model în segmentul SUV-urilor compacte, respectiv Kuga. Vânzările modelului anterior Kuga au fost oprite în decembrie 2019, iar lansarea efectivă a noii generații a avut loc în vara lui 2020. Practic, o jumătate de an noi am lucrat fără două modele extrem de importante, Puma și Kuga. Acum Puma este cel mai bine vândut model Ford în România. Media vânzărilor acestui model este acum la circa 300 de unități pe lună. La fel, Kuga se duce undeva la 130 – 150 de unități/lună.

În 2021 a urmat însă o creștere rapidă care a dus marca Ford pe poziția a doua în clasamentul vânzărilor din România.

Creșterea din 2021 este spectaculoasă. La autoturisme avem o cotă de piață de 10,4% după primele două luni ale anului. Este îmbucurător faptul că Puma și-a menținut poziția de lider în segmentul ei cu o cotă de 17,5%. Totodată, Kuga a performat foarte bine în acest an. Cu acest SUV suntem la 10% cotă în segment. În plus, Focus, a mers foarte bine în zona de flote.

Mai mult, business-ul de vehicule comerciale a mers extraordinar de bine și aici am avut o creștere de 1,1 puncte procentuale. Am fost lideri pe aproape toate segmentele. Ca exemplu, pick-up-ul Ford Ranger a avut peste 40% cotă în segmentul său.

Cum se împart vânzările Puma între persoane fizice și juridice?

În momentul de față vânzările Puma sunt 75% către retail. E și un efect al programului Rabla de anul trecut. Circa 25% din vânzări au mers către zona de flote. În ultima perioadă însă se remarcă un interes tot mai mare al clienților de flote. Avem doi clienți complet noi – Casa Noastră și Food Panda – care au cumpărat un număr considerabil de mașini Puma. Asta ne arată că modelul devine o opțiune și pentru clienții de flote. Eu mi-aș dori ca SUV-ul nostru să devină o opțiune și pentru instituțiile guvernamentale.

Având în vedere că au trecut luni bune de la lansarea lui Ford Puma ne puteți furniza un profil al cumpărătorului român care achiziționează acest model? Cum arată clientul tipic?

Puma este un model versatil, atrăgător. O cercetare internă îmi arată două segmente de clienți. Pe deoparte e vorba despre familiile tinere, cu sau fără copii, care folosesc această mașină în oraș, dar și pentru călătoriile de week-end. A doua categorie este cea a persoanelor peste 40 – 45 de ani care au un stil de viață foarte activ. În amlele categorii vorbim despre persoane cu venituri peste medie.

Ce fel de Ford Puma preferă românii? Mă refer la nivel de echipare, sistem de propulsie, dotări opționale, echipamente „vedetă”.

La nivel de motorizare vindem cel mai bine EcoBoost-ul de 1.0 litri și 125 CP, varianta „mild hybrid”. Acesta reprezintă circa 65% din vânzările totale Puma. La echipări, clienții preferă Titanium și ST Line. Ca opțiuni văd că apar tot mai des cele de confort, precum parbriz, volan și scaune încălzite, faruri LED, hayon cu deschidere electrică, dar și sisteme de siguranță.

Faptul că Ford Puma este produs exclusiv la Craiova, în România, credeți că face mașina mai dorită de clienții de aici decât dacă, să spunem, ar fi fost produsă în Germania, la Koln?

Absolut. Și eu, și clienții cred că ne mândrim cu produsele „made in România” care oferă un nivel al calității și tehnologiei cât se poate de ridicat. Consider clar că unul dintre atuurile Puma este faptul că este produs în România la standardele Ford cele mai înalte.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit până la 19 decembrie termenul de aplicare a amnistiei fiscale
Guvernul a prelungit până la 19 decembrie termenul de aplicare a amnistiei fiscale
Termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale a fost prelungit până la data de 19 decembrie 2024, dar termenul limită pentru depunerea notificărilor prin care se transmite intenţia de a beneficia......
Sancțiuni mai blânde pentru erori în raportarea RO e-Transport la primele abateri, începând din 21 noiembrie 2024
Sancțiuni mai blânde pentru erori în raportarea RO e-Transport la primele abateri, începând din 21 noiembrie 2024
Regimul sancțiunilor aplicabile pentru nerespectarea obligațiilor de raportare aferente sistemului RO e-Transport a fost ...
Burduja: Guvernul a adoptat, pentru prima dată în ultimii 17 ani, Strategia Energetică a României
Burduja: Guvernul a adoptat, pentru prima dată în ultimii 17 ani, Strategia Energetică a României
Ministerul Energiei a reuşit să promoveze joi, în Guvern, după aproximativ un an de consultări, de muncă voluntară, ...
Piețele financiare reacționează după ce Robert F. Kennedy a fost numit ministru al sănătății în SUA. Acțiunile Pfizer și Moderna, scăderi imediat după anunț
Piețele financiare reacționează după ce Robert F. Kennedy a fost numit ministru al sănătății în SUA. Acțiunile ...
Recenta numire a lui Robert F. Kennedy Jr. în funcția de secretar al Sănătății și Serviciilor Umane de către președintele ...