Criza ambalajelor se adâncește. În aprilie, prețul la materiile prime a continuat creșterea de anul trecut. Producător și distribuitor român: presiunea pe costuri se va menține

Criza ambalajelor se adâncește în luna aprilie deoarece prețurile materiilor prime sunt în continuă creștere puternică, după ce anul trecut au explodat de la 800 la 2.200 de euro pe tonă, dar și din cauza penuriilor provo­cate de criza lanțurilor de aprovizionare la nivel mondial. Având în vedere că toate produsele pe care le cumpărăm din magazine au nevoie de ambalaje, criza din industrie va genera scumpiri suplimentare, pe lângă cele provocate de costurile pentru combustibili și energie.
Lidia Neagu - lun, 11 apr. 2022, 21:25
Criza ambalajelor se adâncește. În aprilie, prețul la materiile prime a continuat creșterea de anul trecut. Producător și distribuitor român: presiunea pe costuri se va menține

Doar în luna aprilie prețurile la materiile prime cresc cu 3 cifre pe tonă și, de asemenea, încep să apară blocaje pe lanțul de aprovizionare, potrivit producătorului și distribuitorului de ambalaje de plastic Smart Wrap. Mai mult, prețurile pentru materia primă necesară ambalajelor ecologice s-au dublat.

Melinda Mureșan, general manager la Smart Wrap, fosta M&M Product, este unul dintre antreprenorii vechi din România, cu 25 de ani de experiență în zona ambalajelor și, mai nou, a ambalajelor bio și inteligente. Economica.net a stat de vorbă cu antreprenoarea despre provocările companiei pe care o conduce, și implicit a industriei de ambalare, precum și despre planurile de investiții și noile tendințe din piață.

Care au fost provocările pentru SmartWrap în 2021? 

2021 a fost unul dintre cei mai dificili, dar cei mai dinamici ani de când există compania. Criza întotdeauna va provoca mediul antreprenorial și îl va determina să găsească soluții noi, inovatoare pentru a supraviețui și a merge mai departe. Pentru noi, a fost anul rezilienței, al adaptării la noile condiții din piață. Ca în orice altă industrie, provocările au fost multiple și s-au intensificat pe parcursul anului: creșterea continuă și tot mai accentuată a prețurilor la materiile prime (de la 800 euro/tonă la 2.200 euro), costuri mari de transport și întârzieri la livrare, care au generat deficit de marfă. La toate acestea s-a adăugat presiunea prețurilor care s-au schimbat foarte des, provocarea cea mai mare fiind ofertarea zilnică către clienți. 

O altă provocare a fost lupta cu mitul prețului mic vs. cost. Fără o verificare și o monitorizare corectă a consumurilor specifice, aceasta abordare (alegerea prețului cel mai mic) este dăunătoare pe termen mediu și lung. 

Anul trecut industria s-a confruntat cu o lipsă a stocurilor de materie primă – de polimeri, în special, și de mase plastice, în general. S-a rezolvat această criză?

În ceea ce privește materiile prime, există în continuare sincope în aprovizionare, iar prețurile de achiziție au continuat să crească în primul trimestru. Noi lucrăm cu granule din polimeri de etilenă. Pentru aprilie, prețurile cresc cu 3 cifre (de ex. de la cca 1.800 euro/tonă la 2.200 euro/tonă) și încep să apară blocaje pe lanțul de aprovizionare.

Având în vedere că anul trecut v-ați confruntat cu creșteri foarte mari la costurile pentru materii prime, care credeți că va fi evoluția prețurilor în 2022 și a pieței în general? 

Estimăm că anul acesta, prețurile se vor stabiliza, dar la un nivel destul de ridicat. Prețurile ambalajelor sunt puternic afectate și de creșterea costului energiei electrice, component esențial în costul de fabricație. Se va menține presiunea pe costuri. 

Cum merge piața pentru ambalajele eco, a crescut ponderea lor din totalul soluțiilor de ambalare, cum a evoluat prețul, cererea, materiile prime etc?

Având în vedere creșterea prețurilor la materii prime (care s-au dublat!), energie și carburanți, am întâmpinat dificultăți cu foliile ecosustenabile The SmartGreen. Fiind un produs mai scump, piața nu a fost așa dispusă să o achiziționeze, așa încât am fost nevoiți să ne concentrăm mai mult pe foliile standard și High Performance care, și ele, s-au scumpit. Am făcut 11 teste la potențiali clienți, cu rezultate bune. Ce ne bucură este că managerii au început să fie mai atenți la costuri (consum redus prin performantă), comparativ cu prețul cel mai mic. Suntem mulțumiți de rezultatele foliilor High Performance (HP), care de la 35% pondere în 2019, au ajuns la 51% pondere din total vânzări. Performanța începe sa conteze din ce in ce mai mult și asta este un semn de maturizare a pieței.

Ce investiții ați făcut în 2021 (detaliat) și ce planuri investiționale aveți în 2022? 

La nivel investițional, anul trecut a fost un an bun. Am investit 350.000 de euro în modernizarea halei de producție de la Râșnov și 150.000 de euro în sisteme informatice, salariile angajaților noi în producție și în divizia de vânzări key account precum și în finalizarea procesului de relansare strategică, început în 2020 – lansarea noului site. Anul acesta, ne propunem să investim în continuare în tehnologie pentru a eficientiza costurile companiei și a produselor noastre, dar și în utilaje de ambalare moderne care să-i ajute pe clienți să își optimizeze costurile. 

Având în vedere pandemia și toate celelalte efecte adverse pe care le-a avut în economie, au existat probleme cu resursa umană? A fost nevoie să faceți concedieri? 

La nivel de resursă umană, compania SmartWrap funcționează pe cultura familiei, prin urmare angajații reprezintă cea mai importantă resursă. Ne-am păstrat toți angajații de când a început pandemia și ne-am adaptat, acolo unde s-a putut, la munca remote. Pentru anul acesta avem în plan mărirea echipei de vânzări și perfecționarea oamenilor pe care îi avem deja. 

Exista, însă, și provocări, iar cea mai importantă este găsirea oamenilor potriviți pe competențe. Platforma noastră de producție este într-un oraș mic, în Râșnov, iar asta ne îngreunează procesul de recrutate a personalului calificat. 

Cum s-a schimbat comportamentul clienților în acest an ultim an, în care au trebuit să facă economii pentru a rezista pe piață? Care sunt tendințele? 

Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, o criză vine și cu părți bune. Unul dintre beneficii este schimbarea mentalității la nivel de piață. Criza i-a determinat pe clienți să se orienteze spre ”cost cutting” și să abandoneze mitul prețului cel mai mic care, pe termen mediu și lung, genera costuri mult mai mari pentru o companie. Explozia prețurilor la energie, gaze, combustibil etc., dublată de scădea consumului la produse, a forțat companiile să fie mai atente la eficientizarea costurilor și la soluțiile de eficientizare a consumului. Până acum, clientul alegea prețul în defavoarea soluțiilor care reduc costurile, dar această mentalitate, încet – încet, începe să se schimbe. Alegând o soluție de ambalare corectă consumul de energie se poate reduce cu până la 30%, iar consumul specific cu până la 60%. De exemplu, o companie care îmbuteliază apă minerală a făcut economii de 35.000 de euro într-un an în urma automatizării și reducerii consumului de folie, comparativ cu anul precedent pe aceeași cantitate de apă înfoliată. Rezultatul se datorează sinergiei dintre un înfoliator cu pretensionare nou si stretch HighPerformance care a redus consumul de la 1.067 grame la 330 grame. 

În industria noastră, costul per ambalare este indicatorul de performanță cel mai palpabil. De exemplu, ceea ce contează este câte ambalări se fac dintr-un kilogram de folie, nu prețul kilogramului de folie. 

Clienții au început să fie deschiși și să înțeleagă importanța automatizării în eficientizarea costurilor. Achiziționarea unui utilaj de ambalare modern pe care se pot folosi folii de înaltă performanță se poate amortiza într-un an numai din optimizare de consum. O astfel de soluție este disponibilă din acest an pentru clienții noștri prin pachetul SmartSynergy. 

Care sunt cele mai importante proiecte ale companiei în 2022? 

Anul acesta ne propunem să demarăm un proiect inovator de mare actualitate pe zona educațională prin co-finanțare, despre care vom oferi mai multe detalii la momentul lansării. 

Un alt proiect important este implementarea unui model de business mai dinamic, orientat spre dezvoltarea portofoliului de clienți și fidelizarea celor loiali. De aceea, am lansat deja 6 pachete Smart în acest sens: SmartLoyalty, SmartPartner, SmartSynergy, SmartProject, SmartProxi și SmartEntry. 

De asemenea, planurile noastre vizează și creșterea echipei de vânzări și lansarea de produse noi în piață. 

Te-ar mai putea interesa și
Criză Taiwan – Primul exerciţiu ce simulează o escaladare a conflictului militar cu China
Criză Taiwan – Primul exerciţiu ce simulează o escaladare a conflictului militar cu China
Taiwan - Biroul prezidenţial a desfăşurat primul exerciţiu de masă ce simulează o escaladare militară din partea Chinei, au declarat mai mulţi oficiali taiwanezi la curent cu această......
Stocul de gaze înmagazinate pentru iarna aceasta scade rapid în România. Situație dificilă și în Europa
Stocul de gaze înmagazinate pentru iarna aceasta scade rapid în România. Situație dificilă și în Europa
Cu mai bine de trei luni înainte de finalul oficial al sezonului rece, gradul de umplere al depozitelor de gaze din România ...
Nippon Steel a prelungit perioada de închidere a achiziției US Steel, pentru trimestrul I 2025
Nippon Steel a prelungit perioada de închidere a achiziției US Steel, pentru trimestrul I 2025
Compania japoneza Nippon Steel a anunțat că a prelungit perioada de închidere pentru achiziția sa de 15 miliarde de dolari ...
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit în sus produsul intern brut (PIB) din 2023 cu 2,7%, până la 129,4 mii de miliarde de yuani (17,73 ...