Din cauza acestei modificări a bugetului, deficitul public ar urma să crească în acest an până la 2,7% din Produsul Intern Brut, de la 1,8% din PIB cât se preconiza iniţial, a declarat ministrul bulgar de Finanţe, Petar Chobanov, la sfârşitul unei şedinţe de Guvern.
De asemenea, Chobanov a anunţat că datoria publică va creşte cu 3,4 miliarde leva (1,7 miliarde de euro) ca urmare a emiterii de noi obligaţiuni dintre care 2,7 miliarde de leva vor fi alocate pentru a răspunde la problemele de lichiditate de la cea de a patra bancă comercială, Corporate Commercial Bank (Corpbank), care luna trecută s-a aflat în pragul falimentului.
‘Propunem întărirea rezervelor fiscale pentru a permite o mai mare flexibilitate în actuala situaţie politică şi a creşte încrederea în stabilitatea financiară’, a spus Chobanov.
Amendamentul la legea bugetului trebuie aprobat în zilele următoare de Parlamentul de la Sofia, înainte de dizolvarea sa în data de 6 august în vederea alegerilor legislative anticipate programate a avea loc în data de 5 octombrie.
Bulgaria, cea mai săracă ţară a Uniunii Europene, a înregistrat anul trecut o creştere economică modestă de 0,9%. În plus, ţara vecină trece în prezent şi printr-o criză politică, în condiţiile în care Guvernul condus de premierul tehnocrat Plamen Oreşarski a pierdut majoritatea în Parlament, iar demisia sa este aşteptată pentru săptămâna viitoare, pentru a permite aplicarea acordului convenit de partidele politice pentru organizarea alegerilor legislative anticipate.