Criză cipuri – Acţiunile Intel şi AMD, în scădere pe fondul informaţiilor că China blochează microprocesoarele americane în computerele entităţilor publice
Financial Times a dezvăluit anterior că autorităţile chineze au introdus o serie de linii directoare care vizează eliminarea procesoarelor produse de companiile americane Intel şi AMD din PC-urile şi serverele utilizate de agenţiile guvernamentale chineze. De asemenea, liniile directoare au în vedere marginalizarea sistemului de operare Windows, realizat de Microsoft, precum şi a programelor software străine pentru gestionarea bazelor de date, în favoarea opţiunilor locale, scrie Agerpres.
Beijingul încearcă de mai multe luni să îşi reducă dependenţa de companiile străine prin crearea unei industrii locale de semiconductori, într-un context în care se confruntă cu restricţiile americane impuse la exporturile de tehnologie, inclusiv cipuri de ultimă generaţie.
Ultima măsură a autorităţilor chineze ar putea afecta serios veniturile realizate de cele două firme americane, în condiţiile în care, anul trecut, China a fost cea mai mare piaţă pentru Intel, fiind responsabilă pentru 27% din venituri, în timp ce AMD a realizat aproximativ 15% din totalul vânzărilor sale în China.
Microsoft, companie ale cărei acţiuni au înregistrat o scădere de jumătate de procent în tranzacţiile care preced deschiderea burselor americane, nu oferă cifre detaliate cu privire la veniturile realizate în China.
Cu toate acestea, pe baza evoluţiilor înregistrate pe bursă înainte de debutul oficial al tranzacţiilor, valoarea de piaţă combinată a Intel, AMD şi Microsoft ar urma să se diminueze cu aproximativ 11 miliarde de dolari.
„O încetare totală a achiziţiilor sectorului guvernamental chinez de cipuri Intel şi AMD ar putea avea un impact de ordinul unei singure cifre asupra veniturilor celor două firme”, susţine analista Bernstein, Stacy Rasgon, prognozând o lovitură de până la 1,5 miliarde de dolari pentru Intel şi una de câteva sute de milioane de dolari pentru AMD. Însă, Stacy Rasgon avertizează că profitul Intel ar putea să sufere o lovitură mai mare, „având în vedere expunerea sa mai mare şi caracteristicile diferite ale structurii sale de costuri”.
Documentele consultate de Reuters arată că, la finele anului trecut, Ministerul chinez al Industriei a transmis un comunicat cu trei liste separate de procesoare, sisteme de operare şi baze de date centralizate, considerate „sigure şi de încredere”, care sunt valabile timp de trei ani de la data publicării, şi toate sunt cu produse realizate de firme chineze.
Separat, agenţia de presă Bloomberg News a dezvăluit că şi producătorul american de telefoane Apple a fost atras în tensiunile dintre SUA şi China, în condiţiile în care autorităţile chineze au transmis companiilor de stat să le ceară angajaţilor să nu îşi mai aducă telefoanele iPhone la muncă.