Criza companiilor aeriene din Europa – Rezultatele sunt afectate de întârzierea livrărilor de avioane şi de costurile ridicate

Marile companii aeriene din Europa, inclusiv Lufthansa şi Air France-KLM, ar urma să raporteze rezultate financiare trimestriale afectate de majorarea costurilor şi numărul limitat de avioane disponibile, nefiind indicii că se va îmbunătăţi curând întârzierea livrărilor de la Boeing şi Airbus, transmite Reuters.
AGERPRES - lun, 28 oct. 2024, 15:14
Criza companiilor aeriene din Europa - Rezultatele sunt afectate de întârzierea livrărilor de avioane şi de costurile ridicate

Deşi cererea rămâne stabilă, costurile cu mentenanţa, condiţiile meteo nefavorabile, problemele legate de controlul traficului aerian şi perturbările din Orientul Mijlociu continuă să afecteze activitatea operatorilor aerieni, scrie Agerpres.

Întârzierea livrărilor de noi avioane este cea mai severă problemă, forţând companiile aeriene să folosească modele mai vechi, ale căror costuri de întreţinere sunt mai ridicate şi folosesc mai mult combustibil.

Şeful Lufthansa, Carsten Spohr, a avertizat că se aşteaptă acum la o întârziere de cinci ani a livrărilor de aeronave Boeing 777X. „Nu ne aşteptăm să le obţinem până în 2026. Şi avem nevoie de ele”, le-a spus jurnaliştilor Spohr. Cea mai mare companie aeriană din Europa ar urma să raporteze un profit operaţional de 1,3 miliarde de euro în trimestrul trei din 2024, un declin de 9% faţă de anul trecut, şi o marjă de profit de 12,1%, conform analiştilor. Din cauza folosirii modelelor mai vechi pe ruta Frankfurt – Beijing, Lufthansa pierde până la 550.000 dolari pe zbor, potrivit unui raport Bloomberg.

„Companiile aeriene din Europa sunt într-o poziţie extrem de necompetitivă faţă de cele din China şi faţă de cele din Golful Persic şi Bospor. Toţi operatorii aerieni din aceste zone beneficiază de costuri scăzute ale locaţiei, standarde sociale diferite şi investiţii guvernamentale ridicate în sectorul aviaţiei”, a declarat un purtător de cuvânt al Lufthansa pentru Reuters.

British Airways, deţinut de IAG, va anula mai multe zboruri pe distanţe lungi din cauza întârzierii livrărilor de la producătorul de motoare Rolls-Royce.

Şi veniturile Air France-KLM în trimestrul trei din 2024 ar urma să fie de asemenea afectate, conform analiştilor, în urma rezervărilor mai reduse de bilete legate de Jocurile Olimpice de la Paris.

Aceste dificultăţi au afectat evoluţia la bursă a acţiunilor companiilor aeriene în ultimele şase luni. Chiar dacă luna trecută s-au redresat uşor, investitorii încă sunt îngrijoraţi de problemele din sector.

Doar IAG a înregistrat în ultimele şase luni o creştere a preţului acţiunilor de peste 20%. British Airways ar urma să raporteze un profit operaţional de 1,78 miliarde de euro în trimestrul trei din 2024, o creştere de 2% faţă de anul trecut, conform analiştilor.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...