Păsuire pentru bănci și IFN în Criza Covid 19: noile cerințe de capital și implementarea noilor măsuri de contabilitate, amânate cu un an

Economica.net
11 05. 2020
calcul_bani_45654033055_07968900_68284500

În data de 8 mai 2020 s-a desfășurat, prin procedură scrisă, prima ședință din acest an a Consiliului general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM),anunţă BNR pe site-ul propriu al instituţiei.

Consiliul general al CNSM a fost informat cu privire la modul de implementare de către destinatari a recomandărilor emise de Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială în perioada decembrie 2018 – decembrie 2019, despre posibilul impact asupra sistemului financiar generat de actele normative care suspendă plata ratelor și analiza preliminară legată de capacitatea sectorului bancar de a gestiona evoluții nefavorabile de intensitate mai ridicată.

În urma dezbaterilor, au fost aprobate păstrarea amortizorului anticiclic de capital la 0 la sută şi amânarea cu un an a obligativităţii IFN-urilor de a implementa IFRS.  „Recomandarea CNSM nr. R/1/2020 privind amortizorul anticiclic de capital – Având în vedere rațiunea de a fi a amortizorului anticiclic de capital, respectiv de a contracara prociclicitate din sistemul financiar, în contextul actual al crizei COVID-19, o astfel de cerință de capital suplimentară nu este oportună. Totodată, ținând cont că îndatorarea totală continuă să se mențină sub pragul de semnal, nefiind astfel necesară stabilirea unui nivel al ratei amortizorului anticiclic mai mare de 0 (zero) la sută, se recomandă ca Banca Naţională a României să mențină rata amortizorului anticiclic de capital la nivelul de 0 la sută”, arată comunicatul de pe site-ul BNR.

Recomandarea CNSM nr. R/2/2020 privind modificarea Strategiei de implementare a Standardelor Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) de către instituțiile financiare nebancare ca bază a contabilității și pentru întocmirea situațiilor financiare individuale – În contextul crizei generate de pandemia COVID-19, cu scopul de a sprijini instituțiile financiare nebancare în utilizarea resurselor existente pentru buna desfășurare a activităților operaționale, este amânat cu un an planul de implementare a IFRS de către aceste entități.