Criză COVID-19: Jumătate de miliard de oameni ar putea fi aruncaţi în sărăcie – raport King’s College şi Australian National University
Un nou raport comandat de Oxfam sugerează o creştere a sărăciei între 6 şi 8% comparativ cu nivelurile din 2018, în timp ce guvernele îşi stopează economiile pentru a gestiona răspândirea noului coronavirus.
„Acest lucru ar putea da înapoi lupta împotriva sărăciei cu un deceniu şi chiar cu 30 de ani în unele regiuni, precum Africa Subsahariană, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord”, se arată în raportul realizat de King’s College din Londra şi Australian National University, scrie Agerpres.
Raportul constată că o scădere de 20% a veniturilor ca urmare a unei recesiuni cauzate de epidemia de virus ar putea împinge alte 548 milioane de persoane să trăiască cu sub 5,50 dolari pe zi, pragul internaţional al sărăciei stabilit de Banca Mondială pentru ţările cu venituri medii superioare.
Oxfam sugerează emiterea de granturi în numerar, mai mult sprijin pentru întreprinderile mici, precum şi suspendarea imediată a plăţilor datoriei ţărilor sărace.
Pentru a face aceasta, Oxfam sugerează ca FMI să emită 1 trilion de dolari în Drepturi Speciale de Tragere (DST) ca un stimulent economic global unic. De asemenea, organizaţia de caritate cere naţiunilor bogate să crească imediat sprijinul acordat celor mai sărace ţări şi să adopte taxe de urgenţă solitare.