Știința e în gardă: Al doilea val de COVID-19 vine în iarnă. Gripa sezonieră va speria oamenii. Statul român exclude scenariul

17 09. 2020
covid_19_4987797_1920_08664100

Perspectiva unui sezon gripal în timpul pandemiei coronavirusului este îngrijorătoare pentru experții în sănătate. Spitalele și clinicile aflate deja sub tensiune se tem de o mulțime de noi infecții respiratorii, inclusiv virusul gripal și virusul sincițial respirator (VSR), un alt agent patogen sezonier care poate provoca boli grave la copiii mici și la vârstnici.

Există alte patru tipuri de coronavirus, care provoacă simptome comune de răceală. Toate se răspândesc mai ușor iarna, în sezonul tradițional de boli respiratorii. Gripa, rinovirusurile, care cauzează și răceala obișnuită, și virusul sincițial respirator au comportamente similare.

„Da, poate fi sezonier, pe baza altor viruși care tind să atingă vârful în timpul iernii”, a declarat pentru BBC Rachel Lowe, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Ea a adăugat: „Dar mecanismele de conducere sunt slab înțelese, este vorba de condițiile meteorologice sau de comportamentul uman?”.

Toate virusurile supraviețuiesc mai bine în afara corpului atunci când este frig. Grupul consultativ științific din Marea Britanie pentru Situații de Urgență spune că o temperatură de 4 ° C este un punct special pentru coronavirus. Există și mai puțină lumină UV, care inactivează virusul, de la soare și iarna.

Gratarele cu prietenii se termină. Încep întâlnirile în case

“Ne adunăm în interior odată ce vremea se transformă, iar grădinile de bere și grătarele sunt mai puțin atrăgătoare. De asemenea, închidem geamurile, astfel încât să existe puțină ventilație. Toate acestea pot ajuta la răspândirea coronavirusului” spune Prof. Wendy Barclay, de la Imperial College din Londra, a declarat pentru BBC.

Ea a adăugat: „Este foarte posibil să existe un al doilea val, este clar că nu am ajuns la nimic asemănător cu imunitatea de masă. Iarna este un moment foarte evident în care te-ai aștepta ca un al doilea val să se descurce bine. Este o imensă necunoscută în acest moment, cred că lucrurile ar putea fi rele, da.” 

Deși datele privind circulația coronavirusului în timpul iernii sunt puține, alte virusuri respiratorii, cum ar fi gripa, tind să se răspândească mai ușor în timpul iernii decât vara, spune Andrew Noymer, profesor de sănătate publică la UC Irvine pentru The Atlantic. Noymer a menționat câteva posibile explicații pentru acest lucru – faptul că oamenii petrec mai mult timp în interior împreună, că nivelul mai scăzut de umiditate se potrivește mai bine virusurilor, că membranele noastre mucoase devin mai uscate și mai vulnerabile la infecție – și a spus că ar fi surprins dacă coronavirusul nu ar fi ajutat în lunile mai reci de aceste condiții.

Suprapunerea gripelor de sezon cu COVID 19 va umple spitalele

Pandemia va coincide cu sezonul gripal, care începe de obicei în octombrie și se află în cea mai rea perioadă din decembrie până în februarie. Chiar dacă cercetătorii nu știu încă cât de sever va fi sezonul gripal din acest an, această suprapunere este îngrijorătoare din trei motive principale.

În primul rând, chiar și în absența unei pandemii, sezonul gripal poate umple paturile și resursele spitalelor, a spus Noymer. dacă atât gripa, cât și COVID-19 se răspândesc deodată, ar putea tensiona și mai mult un sistem de îngrijire a sănătății deja tensionat. 

E indicat vaccinul antigripal. Dar va urca și mai mult presiunea pe sistemul medical

În al doilea rând, „COVID compromite sistemul respirator și gripa la fel, astfel încât fiecare dintre ele îl înrăutățește pe celălalt”, spune David Vlahov, epidemiologist la Yale School of Nursing. El spune că toți cei care sunt capabili ar trebui să primească vaccinul antigripal anul acesta. Și al treilea, deoarece cele două boli au unele simptome în comun, a le distinge poate fi dificil. Acest lucru, la rândul său, poate împiedica eforturile din spitale de identificare a cazurilor suspectate de COVID-19, a spus Vlahov. 

Oamenii nu știu ce boală au la primele simptome și va fi un stres imens. Care vine peste cel prezent

De asemenea, situația ar putea provoca îngrijorare și teamă la persoanele care nu știu cu ce boală au venit, notează Steven Taylor, autorul The Psychology of Pandemics.

Iarna va fi diferită de acum în moduri importante, stresante, dar în alte moduri va fi familiară. Privind înaintea lunilor mai reci, Vlahov crede că ar putea semăna cu etapele inițiale ale pandemiei, când mulți oameni care au reușit „doar au rămas acasă și o dată pe săptămână au ieșit timp de 20 de minute pentru a face cumpărături”.

E probabil să se perpetueze cea mai rezistentă formă a virusului

Actualul sezon de relaxare ar putea crea un efect de pâlnie, iar variantele de gripă care vor supraviețui „vor fi probabil cele mai rezistente”, spune virusologul John McCauley, director al Centrului Mondial de Gripă de la Institutul Francis Crick, pentru revista Science. Nu este clar ce variante vor domina atunci când gripa, inevitabil, își ridică din nou capul, zice specialistul. 

Conducerea României exclude că ar putea veni ceva rău odată cu iarna 

În ciuda acestor semnale, autoritățile din România refuză să vorbească despre un scenariu de urgență la venirea sezonului rece. Premierul Ludovic Orban a anunţat vineri, 11 septembrie 2020, că nu există niciun  scenariu în analiză pentru o nouă stare de urgenţă în România şi că nu va mai urma niciun „lockdown”.  

„Nu există un astfel de scenariu, după cum vedeţi, de cinci săptămâni am oprit creşterea numărului de infectări, ba chiar am avut două săptămâni o uşoară tendinţă de descreştere a numărului de cazuri. Sigur, descreşterea nu e aşa cum ne-am dori-o, dar situaţia este sub control, am limitat răspândirea virusului, capacitatea de tratare nu este depăşită, toate structurile sistemului de sănătate au posibilitatea şi fac faţă la situaţia în care ne găsim. Nu există aceste ipoteze”, a spus Orban, întrebat dacă există varianta ca România să se întoarcă la starea de urgenţă şi lockdown. 

De asemenea, nu există nicio opinie publică despre acest subiect la nivelul lumii medicale din România.