„Va exista o videoconferinţă a Eurogroup luni, la ora 16:00, pentru a discuta despre evoluţiile de după summit-ul de pe 8-9 decembrie”, a spus sursa.
Problema împrumuturilor bilaterale de la statele europene către FMI, pentru a permite instituţiei să asigure asistenţă ţărilor vulnerabile din uniunea monetară, va avea un rol central în timpul întâlnirii.
La summit-ul de săptămâna trecută ţările europene au decis să susţină FMI cu împrumuturi de 200 de miliarde de euro, din care 150 de miliarde de euro asigurate de majoritatea statelor din zona euro. O parte a statelor UE care nu folosesc moneda unică vor contribui, de asemenea, cu finanţări la FMI. România nu face parte din rândul acestor state, potrivit Wall Street Journal.
Pe lângă împrumuturile de la ţările europene, politicienii au luat în calcul la summit şi implicarea cu rezerve valutare a unor state emergente.
La summit-ul de săptămâna trecută liderii europeni au anunţat un termen de zece zile în care trebuie confirmate împrumuturile.
Marea Britanie refuză să participe la finanţarea FMI.
„Nu ne-am angajat să majorăm resursele FMI. Am fost clari la summit că nu vom contribui la împrumutul de 200 de miliarde de euro”, a declarat un purtător de cuvânt al premierului britanic David Cameron.
O eventuală implicare a ţărilor emergente nu este de asemenea foarte clară, iar angajamentul asumat la summit nu a creat în rândul ţărilor emergente o dinamică favorabilă creşterii resurselor FMI, a spus o sursă apropiată situaţiei pentru AFP.