Criza de la Opel

"Nu este acceptabil să tratezi oamenii astfel ". Expertul german în domeniul automobilelor, Ferdinand Dudenhöffer, este revoltat de modul în care acţionează americanii de la General Motors.
Economica.net - lun, 14 mai 2012, 15:33
Criza de la Opel

De cinci ani, angajaţii filialelor GM din Europa, Opel şi Vauxhall, trăiesc în mare nesiguranţă. Deşi concernul mamă a concediat deja mii de salariaţi, filialele din Europa continuă să înregistreze pierderi.

Criza datoriilor din Europa îşi pune amprenta şi pe piaţa auto. GM va reduce producţa. Dudenhöffer avertizează că „în lupta pentru reducerea capacităţilor nu există nici un concept clar.”

Multe idei, nici o decizie

În schimb, adaugă profesorul de la Universitatea Duisburg-Essen, tot mai multe planuri noi sunt prezentate opiniei publice. Mai întâi fabrica Vauxhall din localitatea engleză Ellesmere Port urma a fi închisă, acum, deodată, există ideea ca liniile de producţie pentru Opel Astra să fie transferate din Germania în Marea Britanie. Iar modelul Zafira ar putea fi produs în Rüsselsheim, lângă Frankfurt, în loc de Bochum, ca în momentul de faţă. Ceea ce ar echivala cu închiderea definitivă a fabricii de la Bochum. Zvonuri, presupuneri… Un purtător de cuvânt al Opel se limitează la a anunţa că „există multe idei, dar încă nici o decizie”, realteaza Deutsche Welle

 

„Este o mentalitate de cowboy”, susţine Dudenhöffer. „Politica informaţională a General Motors este catastrofală. Se lansează mereu zvonuri noi, pentru a sensibiliza presa şi opinia publică împotriva Opel.” Asemenea eşecuri de comunicare nu există la nici un alt constructor auto din lume. „Doar General Motors este abonat la titluri negative pentru fabricile şi mărcile sale, cu nesiguranţa generată de aici la nivelul angajaţilor. Este o tensiune permanentă, care agravează situaţia”.

 

Salarii mari, exporturi puţine


General Motors se confruntă cu mai multe probleme în Europa: pe lâng nivelul scăzut al încasărilor, concernul luptă cu costurile mari de personal. „Un Opel asamblat în Germania este cu 1500 de euro mai scump decât unul fabricat în Polonia sau Ungaria”, calculează Dudenhöffer. În Coreea de Sud producţia ar fi şi mai ieftină.

Deşi reprezentanţii Opel cer concernului-mamă GM să intre mai puternic pe pieţele din afara Europei, pentru Dudenhöffer planul nu este viabil pe termen lung. China pretinde 30 la sută din valoarea automobilului sub formă de taxe vamale. Numai şi sub acest aspect este imposibil să vinzi unităţi produse în Germania pe piaţa din Asia, adaugă expertul german.

Şi mai există un punct: „Nu este de ajuns să încarci câteva maşini pe un ferryboat şi să le trimiţi în China. Sunt necesare milioane de euro pentru construirea unor reţele de livrare şi pentru reclamă”. Mult mai lucrativă ar fi fabricarea modelelor Opel în China, după modelul Volkswagen. Atunci s-ar renunţa şi la taxele vamele. Ceea ce însă nu ar fi în avantajul angajaţilor din centrele de producţie germane.

 

Nici o speranţă de la politicieni


Cei 22.000 de angajaţi ai fabricilor Opel din Rüsselsheim, Bochum, Kaiserslautern şi Eisenach trăiesc cu teama zilei de mâine. Dudenhöffer crede că sigură este doar existenţa centrului din Rüsselsheim, deşi şi acolo vor exista anumite reduceri.

 

Politicienii germani nu s-au interesat prea mult de soarta Opel, critică expertul. Cu totul alta este situaţia din Anglia, unde „în mod evident, politicienii englezi au înţeles să discute cu General Motors pentru a salva fabrica din Ellesmere Port, aflată pe lista neagră.” În Germania, politicienii se prezintă precum nişte „eroi obosiţi”. Mai ales guvernul de land din Renania de Nord-Westfalia a lăsat impresia că nu vrea să aibă de-a face cu perdanţii de la Opel.

 

„Bochum îşi închide porţile în 2015”

 

Situaţia s-a schimbat acum, când ar putea fi prea târziu. De abia când planurile de trasferare a producţiei de la Bochum în Polonia şi Anglia au devenit publice, premierii celor patru landuri în care se mai fabrică Opel s-au adresat celor de la General Motors. „Susţinem acţiunile personalului”, se arată în declaraţia comună. Fonduri publice nu sunt însă prevăzute în acţiunile de salvare a producţiei din Germania.

Ferdinand Dudenhöffer consideră că ajutorul este tardiv. În opinia lui, fabrica de la Bochum îşi va închide porţile în 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...