Criză de medicamente: pacienţii care au avut transplant fie nu găsesc, fie găsesc foarte greu în farmacii medicaţia esenţială de care au nevoie

02 04. 2023
medicamente
Foto: Unsplash

Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor, a relatat News.ro despre problemele cu care se confruntă pacienţii cu transplant. Acesta consideră că medicamentele ar putea rămâne în ţară dacă s-ar interzice exportul paralel al acestora. Pacienţii au ajuns în imposibiliatea de a se împrumuta între ei de medicamente, aşa cum fac de obicei atunci când acestea se găsesc mai greu.

„Pacienţi cu toate tipurile de transplant se confruntă, în special în ultimele şase luni, cu lipsa unei părţi din medicamentele imunosupresoare, care sunt necesare, vitale pentru întreţinerea şi buna funcţionare a grefei, Sandimun, Myfortic. Acest lucru ne-a făcut, pe lângă demersurile la instituţiile abilitate de a semnala astfel de lucruri, am căutat să putem să asigurăm continuitate în luarea medicaţiei să ne împrumutăm între noi.

Adică i-a dat o cutie cu medicamentul respectiv şi aşteaptă acum ca să-i dea înapoi, dar lucrurile acestea au ajuns la un punct critic încât unii dintre noi nu mai pot să onoreze nici obligaţia de a înapoia colegului medicamentele, dar nici să mai aibă şi el medicamentele”, a explicat acesta pentru News.ro.

Cum se descurcă pacienţii – există pacienţi cu transplant care nu şi-au mai putut lua medicaţia imunosupresoare chiar şi mai bine de o lună pentru că nu a mai găsit-o în farmacii, spune Gheorghe Tache. 

„Unii dintre ei au mai putut să rezolve, să meargă în centrele de transplant unde au mai fost şi să se interneze şi să aibă pentru câteva zile şi asta s-a corelat şi cu perioada de monitorizare, alţii au căutat la cine a mai avut dintre colegi, tot prin sprijin colegial, dar unii colegi au putut cu mare greutate să-şi rezolve aceste tipuri de medicamente chiar şi la o lună, a trecut şi o lună de zile şi ei nu au putut să-şi ia medicamentele pentru că farmaciile nu le-au găsit în depozit.

Această rezolvare nu se poate face decât printr-un Ordin de Ministru, să fie interzis exportul intracomunitar şi să se găsească pe piaţă medicamentele respective. Noi ne-am adresat şi reprezentanţei, firmei care este în ţara noastră, le-am spus acest lucru, ni s-a răspuns că pe ei îi interesează doar să ne aducă pe piaţă, nu-i interesează dacă ajung sau nu la pacienţi.

Eu strâng documente, semnalări de la colegi, chiar şi de la farmacie, şi vreau cât mai repede cu putinţă să ajung în audienţă la domnul ministru, pentru că trebuie împreună să găsim o măsură prin care viaţa noastră să fie în siguranţă, pacienţii să-şi poată lua medicaţia necesară”, a explicat reprezentantul pacienţilor transplantaţi pentru News.ro.

Beatrice Speteanu, farmacist la o farmacie în Bucureşti explică faptul că pacienţi din toată ţara caută în Capitală aceste medicamente şi că această criză a imunosupresoarelor este fără precedent. 

“Deja, de la sfârşitul anului trecut, vorbim aproape de toată gama de medicamente care se folosesc post transplant. Imunosupresoarele, antiviralele care se folosesc pentru prevenţie, aici ar fi ciclosporina în ambele concentraţii , 25, 50, valganciclovirul care este antiviralul care să prevină o infecţie cu citomegalovirus la pacienţii care au suferit un transplant, sirolimus, medicament tot de transplant, acesta aproape nu se găseşte deloc, iar din celelalte variante, tacrolimus, cele mai folosite, le găsim foarte greu”, a explicat pentru News.ro Beatrice Speteanu.

Citeşte integral ştirea pe News.ro.