Criză de motorină în Europa: prețurile cresc pe fondul diminuării importurilor din SUA. Ce ar putea urma

Livrările de motorină americană spre Europa au scăzut și, pe fondul perturbării transportului global generat de acțiunile rebelilor din Marea Roșie, au condus la o criză a acestui carburant în Europa, notează Reuters, iar prețurile au crescut. Situația s-ar putea ameliora doar parțial în perioada următoare, dar tot există factori de presiune pe creșterea prețurilor.
Mihai Nicuţ - lun, 26 feb. 2024, 12:07
Criză de motorină în Europa: prețurile cresc pe fondul diminuării importurilor din SUA. Ce ar putea urma

Scăderea activității rafinăriilor din SUA și perturbările din comerțul global au redus aprovizionarea cu motorină a Europei în ultimele săptămâni, diminuându-se astfel exporturile de motorină americană către Europa, care înainte atinseseră maxime istorice.

Dificultățile în asigurarea motorinei americane complică o criză de aprovizionare deja existentă în Europa, care se baza anterior pe exporturile de combustibil din Rusia.

Preţurile motorinei americane au urcat pentru scurt timp luna aceasta la un maxim al ultimelor patru luni, un avans de peste 48 de dolari pe baril, ceea ce a limitat oportunităţile de arbitraj pentru a se expedia combustibilul în Europa.

Pe de altă parte, mare parte a celorlați furnizori ei Europei, din zona Orientului Mijlociu și Asiei, au fost nevoiți să ocolească Capul Bunei Speranțe din cauza atacurilor rebelilo  Houthi asupra navelor din Marea Roșie, ceea ce a adăugat întârzieri mari și a făcut ca și acest comerț să fie mai puțin profitabil.

Importurile europene de motorină din SUA aproape că s-au înjumătățit în această lună, la 6,65 milioane de barili, în scădere de la 11,44 milioane de barili în ianuarie, care a marcat cel mai ridicat nivel din august 2017, potrivit unei analize a firme de urmărire a navelor Kpler, iar analiștii Macquarie au spus că acum, motorina europeană ete un produs “cu risc”.

Scăderea schimburilor comerciale între SUA și Europa  are loc loc în condițiile în care rafinăria BP de 435.000 de barili pe zi, din Whiting,Indiana – un important producător american de motorină – a fost oprită la începutul lunii februarie, în urma unor pene de curent. Această întrerupere a coincis cu probleme la mai multe rafinării din cauza valului  de frig de la jumătatea lunii ianuarie, cum ar fi celde de rafinăria TotalEnergies de 238.000 bpd Port Arthur, Texas. Alte unități, inclusiv unitatea de 626.000 bpd a Motiva Enterprises din Port Arthur, se află în revizii planificate.

Rata medie de utilizare a rafinăriilor din SUA a scăzut de la aproape 93% la începutul anului la 80,6% în această lună, cea mai scăzută din decembrie 2022, potrivit datelor guvernamentale. Ca urmare, producția de distilate a rafinăriilor americane a scăzut la 4 milioane de barili pe zi în săptămâna încheiată la 9 februarie, de asemenea cel mai scăzut nivel din decembrie 2022. Stocurile de distilate din SUA au scăzut timp de cinci săptămâni la rând și se situează acum cu 10% sub media sezonieră din ultimii cinci ani, potrivit datelor.

Prețul motorinei în nord-vestul Europei a crescut constant pe parcursul lunii februarie, depășind în medie 118 dolari pe baril, față de 109 dolari în februarie anul trecut.

Având în vedere că rafinăriile europene vor începe propriile revizii în lunile martie și aprilie, prețurile europene la motorină pot să crească și mai mult, iar acest lucru ar putea contribui la revitalizarea fluxurilor de motorină produsă în SUA către Europa, a declarat Matt Smith, analist la Kpler.

Între timp, așteptările privind repornirea iminentă a rafinăriilor americane au tras în jos cu aproape 30% prețurile pe piața americană față de maximele recente ale cotației motorinei din această țară.

Rafinăriile americane sunt așteptate să crească capacitatea de rafinare disponibilă cu 431.000 bpd în săptămâna care se va fi încheiat la 23 februarie, reducând capacitatea opiă la 1,8 milioane bpd, a declarat vineri compania de cercetare IIR Energy.

Presiune pe preț și pe piața românească

Aceste problemede aprovizionare sunt și ele o cauză a ceșterii prețurilor retail ale caruranților din România din ultima perioadă, Amintim că, de la jumătate lunii ianuarie, au avit loc 12 creșteri consecutive de preț la bezinăriile din România (dacă excludem o ieftinire mesemnificativă, de un ban pe litru. De atunci, benzina și motorina s-au scumpit cu circa 46 de bani pe litru, potrivit monitorizării făcute de noi la stațiile liderului pieței din România, Petron.

Te-ar mai putea interesa și
Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban: Am identificat 240 de posturi ce urmează a fi desfiinţate. Noua organigramă va fi supusă aprobării Biroului permanent și apoi plenului
Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban: Am identificat 240 de posturi ce urmează a fi desfiinţate. Noua organigramă ...
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ciprian-Constantin Şerban, a anunţat, marţi, că, în urma procesului de analiză a organigramei acestui for, au fost identificate 240 de posturi ce urmează a......
Românii sunt printre europenii cei mai nemulțumiți de viețile lor –  Monitorul Social
Românii sunt printre europenii cei mai nemulțumiți de viețile lor – Monitorul Social
Cetățenii români sunt printre europenii cei mai nemulțumiți de viețile lor, inclusiv în comparație cu cei din Europa ...
Justiția italiană a început o investigație împotriva premierului Giogia Meloni, după ce a eliberat un fost oficial libanez căutat de CPI
Justiția italiană a început o investigație împotriva premierului Giogia Meloni, după ce a eliberat un fost oficial ...
Prim-ministrul italian, Giogia Meloni, a anunţat marţi că a fost plasată sub o anchetă judiciară în urma deciziei ...
BMW va propune ca UE să reducă tarifele la importurile de autoturisme din SUA până la 2,5%
BMW va propune ca UE să reducă tarifele la importurile de autoturisme din SUA până la 2,5%
Grupul auto german BMW va propune săptămâna aceasta ca Uniunea Europeană să reducă tarifele la importurile de autoturisme ...