Directorul financiar de la Ford, John Lawler, estimează că lipsa de semiconductori va reduce producţia realizată în acest an cu 1,1 milioane de vehicule, o revizuire semnificativă faţă de estimările anterioare care vorbeau de o diminuare a producţiei cu 200.000 până la 400.00 de vehicule.
Vânzările pierdute ca urmare a unei producţii mai mici vor avea un impact semnificativ asupra rezultatelor anuale. În prezent, Ford se aşteaptă la un profit operaţional cuprins între 5,5 şi 6,5 miliarde de dolari în acest an, adică cu 2,5 miliarde de dolari mai puţin faţă de estimările anterioare privind un profit operaţional cuprins între 7 şi 8 miliarde de dolari.
„Există mai multe momente dificile în faţa noastră. Deficitul de semiconductori şi impactul asupra producţiei se va înrăutăţi”, a declarat directorul general Jim Farley. Potrivit acestuia, în prezent Ford se aşteaptă să piardă până la 50% din producţia preconizată pentru al doilea trimestru, în creştere faţă de 17% în primul trimestru. Farley avertizează că problema ar putea să se prelungească până în 2022.
În primele trei luni ale acestui an, Ford a înregistrat un profit operaţional de 4,8 miliarde de dolari, cu mult peste rezultatul de 1,8 miliarde de dolari prognozat de analişti. Veniturile trimestriale s-au ridicat la 36,2 miliarde de dolari, peste estimările analiştilor.
Totuși lipsa de semiconductori începe să se facă resimţită asupra stocurilor Ford astfel încât compania nu va putea profita la maximum de cererea pentru vehiculele sale. Directorul financiar John Lawler a dezvăluit că la finele primului trimestru producătorul auto avea stocuri de vehicule pentru 44 de zile, sub standardul de 60 de zile considerat sănătos în industria auto.
Operaţiunile din America de Nord au fost din nou cele care au susţinut rezultatele Ford în primul trimestru, cu un profit operaţional de 2,95 miliarde de dolari, în creştere semnificativă faţă de un rezultat de 346 milioane de dolari în perioada similară a anului trecut, când izbucnirea pandemiei a afectat profiturile companiilor auto.
În Europa, Ford a raportat un profit operaţional de 341 milioane de dolari în primul trimestru, comparativ cu pierderi de 143 milioane de dolari în urmă cu un an.
– Ford anunță o nouă investiție de 300 milioane de dolari la Craiova pentru un vehicul comercial electric – VIDEO
– Ford anunță noi opriri temporare ale uzinelor sale. Sunt afectate cinci uzine din SUA și una din Turcia