Şeful Pentagonului, aflat la Singapore pentru o conferinţă asupra securităţii, a afirmat că este capital ca întreaga comunitate internaţională să menţină deocamdată sancţiunile împotriva Phenianului, în timp ce se profilează summitul între preşedintele american, Donald Trump, şi liderul nord-coreean, Kim Jong Un.
‘Nu va exista răgaz pentru Coreea de Nord decât atunci când va fi luat măsuri verificabile şi ireversibile spre denuclearizare’, a declarat Jim Mattis în cursul unei întâlniri cu miniştrii apărării sud-coreean şi japonez.
‘Suntem obligaţi să respectăm angajamentul de nezdruncinat de a întări cooperarea noastră în domeniul apărării, cel mai bun mijloc de a menţine pacea’, a adăugat el.
‘Putem fi prudent optimişti într-un moment în care facem paşi înainte’, a declarat la rândul său ministrul sud-coreean al apărării, Song Young-moo, pe tema dosarului nord-coreean.
Jim Mattis a evitat să se exprime public în legătură cu summitul – confirmat vineri de Donald Trump -, şi a trimis întrebările spre Departamentul de Stat.
Într-o nouă manifestare a destinderii spectaculoase dintre Phenian şi Washington, preşedintele american a discutat vineri timp de aproape o oră şi jumătate în Biroul Oval cu generalul Kim Yong Chol, prezentat ca ‘al doilea om cel mai puternic din Coreea de Nord’.
Ordinea de zi a summitului de la 12 iunie din Singapore se află în centrul negocierilor dintre cele două ţări fără relaţii diplomatice care, în urmă cu şase luni, încă se mai ameninţau şi schimbau injurii din cauza ambiţiilor nucleare ale nord-coreenilor.
Washingtonul reclamă o ‘denuclearizare completă, verificabilă şi ireversibilă’ şi intenţionează să relaxeze sancţiunile internaţionale numai după ce procesul, prin natura sa lung şi complex, va fi încheiat sau cel puţin foarte avansat.
La rândul său, Phenianul a acceptat să discute despre o denuclearizare, dar refuză să fie unilaterală, iar definiţia ei riscă să fie foarte îndepărtată de cea a americanilor, ţinând cont că, până acum, nord-coreenii au prezentat arsenalul lor atomic ca o garanţie a supravieţuirii regimului.
‘Ne putem aştepta, în cel mai bun caz, la un drum al negocierilor presărat cu capcane’, a declarat Jim Mattis.
‘În calitate de miniştri ai apărării, trebuie să păstrăm o colaborare defensivă puternică pentru a le permite diplomaţilor noştri să negocieze calm în poziţii de forţă în acest moment critic’, a mai spus el.