În ultimii 5 ani, numărul cetăţenilor din alte state UE care trăiesc în Marea Britanie a crescut cu aproape 700.000, ajungând la 3,3 milioane.
Potrivit raportului, 49% din cei 700.000 provin din Polonia (203.000) şi România (136.000), iar 24% din statele sudice Spania (74.000), Italia (50.000) şi Portugalia (44.000).
Observatorul pentru Migraţie afirmă că nu există un unic ‘factor de atracţie’, ci o combinaţie de motive, printre care nivelul salarial şi perspectivele economice.
Puţin peste 70% dintre europenii care vin să trăiască în Marea Britanie timp de minimum un an spun că o fac pentru a munci, peste jumătate din ei având deja o slujbă de început.
Echipa de cercetători de la Universitatea Oxford a încercat să identifice factorii declanşatori din spatele acestui fenomen în ultimii 5 ani.
Dacă Marea Britanie a cunoscut anterior o imigraţie masivă din Europa de Est, mai ales din Polonia, acum europenii din sud se îndreaptă spre insulă pentru a evita criza economică de acasă.
O analiză a datelor oficiale arată că aproape jumătate dintre cetăţenii altor state care trăiesc pe teritoriul britanic provin din şase ţări: Polonia, România, Spania, Italia, Ungaria şi Portugalia. În aceeaşi perioadă, Spania, Italia şi Portugalia au pierdut aproape un milion de locuri de muncă.
După cum explică Madeleine Sumption, directoarea Observatorului pentru Migraţie, la baza creşterii numărului de imigranţi din sudul Europei stau motive diferite în funcţie de ţara de origine, iar aceşti factori s-ar putea modifica în timp.
‘Nu există un singur factor care să explice nivelul ridicat de imigraţie din ţări UE în ultimii ani. Unii factori se vor menţine probabil o perioadă, cum ar fi nivelul salarial scăzut din noile state membre, în special în România. Alţi factori ar putea dispărea mai rapid, precum şomajul ridicat în Spania. Migraţia poate răspunde mai mult unor factori pe care guvernele nu-i controlează în mod direct, cum ar fi demografia şi creşterea economică în alte state UE’, a arătat Madeleine Sumption, conform BBC online.