Grecii vor să-şi salveze pielea pe buzunarul turiştilor: vacanţele în insule s-ar scumpi cu până la 23%

Grecia se luptă cu una dintre cele mai ridicate rate de evaziune fiscală din UE în zona plăţii taxei pe valoare adăugată (TVA). De vină este şi structura complexă a TVA în Grecia, cu mai multe rate de taxare, scutiri şi excepţii pentru anumite produse şi zone geografice.
Economica.net - mie, 24 iun. 2015, 11:55
Grecii vor să-şi salveze pielea pe buzunarul turiştilor: vacanţele în insule s-ar scumpi cu până la 23%

În timpul negocierilor pentru continuarea programului de finanţare externă vital pentru a evita intrarea Greciei în faliment, una dintre condiţiile impuse de creditorii străini se referă la îmbunătăţirea colectării TVA.

Astfel, guvernele din zona euro şi instituţiile financiare internaţionale cer creşterea veniturilor colectate de statul elen din TVA cu 1% din PIB. Creditorii Greciei consideră că cea mai bună cale pentru a atinge acest obiectiv ar fi simplificarea sistemului de TVA, prin eliminarea unor scutiri şi prin reducerea numărului de praguri diferenţiate la două: 23% TVA general, cu o rată redusă de 11% pentru produse esenţiale pentru coşul de consum al populaţiei, precum alimentele şi medicamentele.

o consecinţă a sistemului propus de creditori ar fi eliminarea scutirii de TVA de care se bucură insulele greceşti, aflate în topul destinaţiilor de vacanţă preferate de români.

Guvernul de la Atena se opune vehement creşterii taxelor din turism, poate singurul sector al economiei elene care încă funcţionează după depresia economică din ultimii cinci ani.

Cu cât s-ar putea scumpi vacanţele în Grecia

Iniţial, Atena a propus creditorilor trei rate diferenţiate te TVA: 23% TVA general, 6% pentru alimente, medicamente şi educaţie, 11% pentru servicii esenţiale, precum electricitatea. Nimic despre scutirile de TVA acordate turismului din insule.

În pachetul de măsuri propuse de Grecia la întâlnirea de luni cu miniştrii Finanţelor din zona euro, sistemul cu trei rate diferenţiate este menţinut, însă TVA-ul „mijlociu”, pentru servicii precum electricitatea, este majorat de la 11% la 13%.

Documentul menţionează în premieră eliminarea „discount-urilor” de TVA acordate destinaţiilor turistice din insule, de unde putem trage concluzia că şi acestea vor fi taxate cu un TVA de 23%.

Surse oficiale au afirmat însă, potrivit Financial Times, că premierul Tsipras ar fi renunţat la această ultimă idee în timpul discuţiilor cu creditorii.

Te-ar mai putea interesa și
Berarii României: Suntem undeva la pragul critic. Nu mai vorbim de o criză financiară, ci de una de încredere. Piața s-a stabilizat în 2024. Ce se va întâmpla cu prețurile
Berarii României: Suntem undeva la pragul critic. Nu mai vorbim de o criză financiară, ci de una de încredere. Piața ...
Piața berii s-a stabilizat în 2024, după trei ani de scăderi succesive, la 15 milioane de hectolitri, un prag considerat de producători critic având în vedere că, anterior, volumele vândute......
Cum va fi afectată România de creșterea preţurilor şi noua politică a SUA – Analiză EY România
Cum va fi afectată România de creșterea preţurilor şi noua politică a SUA – Analiză EY România
Creşterea preţurilor şi posibilele măsuri punitive din partea SUA ar putea afecta economia românească, în special ...
Soia se ieftinește cu 15% în 2025 în contextul războiului comercial SUA – China
Soia se ieftinește cu 15% în 2025 în contextul războiului comercial SUA – China
Soia este inclusă în măsurile comerciale de retorsiune luate de China împotriva Statelor Unite. China este cel mai mare ...
Proiect aprobat. ASF va lua circa 20 de milioane de euro pentru transformarea digitală a instituției
Proiect aprobat. ASF va lua circa 20 de milioane de euro pentru transformarea digitală a instituției
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), arbitrul asigurărilor, pensiilor private și al pieței de capital, anunță ...