Grecia s-a văzut sâmbătă presată din toate părţile în timpul reuniunii bi-anuale a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale, desfăşurată la Washington, pentru a grăbi prezentarea unui program de reforme care să permită continuarea asistenţei financiare internaţionale ce îi este necesară, consemnează AFP citată de Agerpres.
Soluţia în faţa crizei actuale ‘stă în mâinile guvernului grec’, dar ‘este nevoie de mai multă muncă şi acest lucru a devenit urgent’, a atenţionat Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE).
‘Nu mai e timp de pierdut’ şi ‘trebuie intensificate eforturile’, a avertizat la rândul său la aceeaşi reuniune secretarul american al Trezoreriei, Jacob Lew. ‘Europa nu are nevoie de o nouă criză’, a insistat el.
În schimb, ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, prezent şi el la Washington la respectiva întâlnire, s-a limitat să repete ideile pe baza cărora guvernul stângii radicale Syriza a preluat conducerea guvernului de la Atena, care a repus în discuţie politica de rigoare bugetară promovată de precedentul executiv sub presiunea creditorilor internaţionali.
Dar Mario Draghi i-a atras atenţia că Grecia trebuie să prezinte reforme clare, cu date precise, şi să fie atentă la ‘impactul bugetar’ al iniţiativelor economice anti-austeritate.
Numai după ce va prezenta un astfel de program, guvernul de la Atena va primi ultima tranşă – în valoare de 7,2 miliarde de dolari – din acordul de asistenţă financiară încheiat cu creditorii internaţionali, fără aceşti bani riscând să intre în incapacitate de a-şi achita datoria externă scadentă.
Preşedintele BCE a refuzat să speculeze asupra posibilităţii intrării Greciei în incapacitate de plată, dar a estimat că în prezent zona euro este mai bine pregătită pentru a face faţă unei asemenea situaţii şi chiar unei eventuale renunţări a Greciei la moneda comună.
Şi comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a declarat la Washington ‘că este absolut indispensabil’ ca la această reuniune să se înregistreze progrese. El a explicat de asemenea că programul de reforme solicitat guvernului grec nu este necesar doar pentru deblocare acordului de asistenţă financiară în prezent în vigoare, ci el va fi baza negocierilor din luna iunie pentru un noul plan de ajutor financiar, al treilea din ultimii ani.
Aceeaşi solicitare a venit din partea directoarei generale a FMI, Christine Lagarde, care a menţionat că se aşteaptă de la guvernul grec ‘nu doar la o accelerare, ci şi la o aprofundare a muncii’ şi i-a amintit lui Varoufakis că sarcina oricărui ministru de finanţe este să facă o analiză amplă şi apoi să acţionez