Conform acestei oferte, premierul grec Alexis Tsipras ar trebui să-şi trimită acceptul scris în cursul acestei zile, după care să aibă loc o reuniune de urgenţă a Eurogrupului (miniştrii de finanţe din zona euro), scrie Agerpres.
Dacă guvernul de la Atena nu transferă la noapte, până la ora 1:00, tranşa de 1,6 miliarde de euro scadentă către Fondul Monetar Internaţional, Grecia va deveni prima ţară occidentală care intră în default în raport cu instituţia financiară de la Washington de la înfiinţarea acesteia, cu 71 de ani în urmă.
Ultima ţară care a intrat în default faţă de FMI este Zimbabwe, în 2001.
Ratarea unei plăţi către FMI poate avea consecinţe grave. Grecia va pierde imediat accesul la resursele Fondului şi, dacă disputa nu va fi rezolvată, ar putea pierde, într-un final, drepturile de vot şi statutul de membru al FMI.
FMI a anunţat deja că nu va exista vreo perioadă de graţie pentru Grecia. Directorul executiv al Fondului, Christine Lagarde, va informa imediat board-ul executiv privind intrarea Greciei în default, ceea ce ar putea avea consecinţe inclusiv în ceea ce priveşte clauzele de default din acordurile în baza cărora statul elen a primit împrumuturi de la celelalte guverne din zona euro.
Totuşi, există slabe indicii că Tsipras este pregătit să renunţe la poziţia de până acum, când a respins în mod repetat oferta prezentată Greciei de creditorii internaţionali (Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană) şi considerată ”umilitoare” de către Atena.
Un oficial guvernamental grec a declarat că a ascultat interes ultima propunere a lui Jean-Claude Juncker, dar a precizat că ”Alexis Tsipras va vota ‘nu’ duminică”, referindu-se la referendumul ce va fi organizat pe 5 iulie în Grecia cu privire la oportunitatea acceptării ofertei de asistenţă financiară internaţională pentru această ţară din zona euro.
Grecia a amânat recent o plată care trebuia rambursată către FMI până la data de 5 iunie şi a anunţat că va cumula într-o singură sumă toate tranşele în valoare de 1,6 miliarde de dolari ce trebuie returnate Fondului până la finalul lunii iunie.
Ţările care au întârziat plata datoriilor nu mai pot primi finanţare suplimentară de la FMI şi, în ultimă instanţă, pot pierde statutul de membru al organizaţiei.