Criza din Iran: SUA interzic zborurile comerciale americane în zona în care a fost doborâtă drona
De asemenea, a fost instituită interdicţia la survolul spaţiului aerian controlat de către Teheran deasupra Golfului Persic şi a Golfului Oman ‘până la noi ordine’, a indicat Administraţia aeronautică federală americană.
Aceste restricţii au fost justificate prin ‘creşterea activităţilor militare şi tensiunile politice crescânde în regiune, ceea ce reprezintă un risc pentru operaţiunile aviaţiei civile americane’, însoţite de riscul unei ‘identificări greşite’, a adăugat aceeaşi sursă, care a menţionat în acest sens drona americană doborâtă de o rachetă sol-aer iraniană.
Iranul a asigurat joi că a găsit în apele sale teritoriile fragmente ale dronei americane doborâte, un incident care a exacerbat şi mai mult tensiunile cu SUA, unde Donald Trump a reacţionat cu virulenţă.
‘Ţara noastră nu va accepta aceasta, pot să vă spun’, a ameninţat Trump, după care a încercat să scadă temperatura, evocând pista unei erori de partea iraniană făcută de cineva ‘stupid’. ‘Nu îmi vine să cred că a fost făcută în mod deliberat’, a spus el din Biroul Oval.
Potrivit New York Times, care citează responsabili militari americani de rang înalt, Donald Trump a aprobat iniţial după care a anulat lovituri împotriva ‘mai multor ţinte iraniene, precum radare şi baterii de rachete’, ca represalii.
Casa Albă şi Pentagonul au refuzat să comenteze această informaţie.
Pe parcursul zilei de joi, Washingtonul şi Teheranul s-au angajat într-un război al comunicatelor cu privire la localizarea exactă a dronei US Navy în momentul în care a fost doborâtă.
Şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a asigurat că fragmente ale dispozitivului au fost găsite în apele teritoriale ale Iranului, ‘în locul unde a fost doborâtă’. Drona ‘a fost lovită la 04:05 (23:35 GMT, miercuri) la 25°59’43 latitudine nordică şi 57°02’25’ (longitudine estică)’, a indicat el într-o postare pe Twitter.
La rândul său, Pentagonul a asigurat că aceasta se afla la 34 km de coasta iraniană şi ‘niciun moment’ nu a încălcat spaţiul aerian iranian.
Ministerul Apărării SUA a publicat joi seara o hartă cu traiectoria dronei, care o arată în apele internaţionale în Marea Oman, dar deloc în apele iraniene. Documentul prezintă de asemenea o fotografie cu aparatul în flăcări, la ora 23:39 GMT la ’25°57’42 latitudine nordică şi 56°58’22 longitudine estică’.
Există o diferenţă de patru minute în orarul prezentat de cele două ţări, notează AFP.
Iranul dispune de dovezi ‘incontestabile’ care arată că drona americană doborâtă joi intrase în spaţiul aerian iranian, contrar a ceea ce afirmă Washingtonul, indică vineri un comunicat al Ministerului de Externe de la Teheran.
În noaptea de joi spre vineri, ministrul de externe adjunct iranian Abbas Araghchi a ‘protestat energic’ telefonic pe lângă ambasadorul Elveţiei la Teheran (care reprezintă interesele americane) după acest incident şi i-a spus că ‘există dovezi incontestabile’ că drona a încălcat spaţiul aerian al Iranului.
Potrivit Comandamentului central al forţelor americane, drona a fost doborâtă de o rachetă sol-aer iraniană deasupra strâmtorii Ormuz. Această strâmtoare este un punct strategic pentru aprovizionarea mondială cu petrol, în apropierea căreia două petroliere au fost atacate la 13 iunie, la aproximativ o lună după acte de sabotaj împotriva a patru petroliere la intrarea în Golf.
În pofida declaraţiilor SUA şi ale Iranului, potrivit cărora cele două ţări nu doresc război, escaladarea şi înmulţirea incidentelor în regiunea Golfului cresc temerile că o mică scânteie ar aprinde butoiul cu pulbere.