Criza din Qatar: Iranul propune un mecanism permanent de consultare
‘Este absolut imperativ pentru regiunea noastră nu doar să soluţionăm prin dialog acest conflict sau diferend particular între vecinii noştri sudici din Golful Persic, ci să şi stabilim un mecanism permanent de consultare, de conversaţie şi soluţionare a conflictelor din regiunea noastră’, a estimat Mohammad Javad Zarif.
În timpul unei conferinţe de presă susţinută la Losby, lângă Oslo, cu ocazia unei reuniuni anuale a mediatorilor şi participanţilor la procesele de pace, Zarif a evocat drept posibil model ‘abordarea de la Helsinki’, cu referire la acordurile semnate în 1975, în plin ‘război rece’, acord ce a redus tensiunile dintre blocul occidental şi cel comunist.
‘Dacă aceasta a funcţionat în punctul culminant al ‘războiului rece’ în Europa, ar trebui să meargă’ şi în Golf, a declarat Zarif, în prezenţa fostului secretar de stat american John Kerry şi a şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini.
Golful Persic este din 5 iunie scena unei grave crize diplomatice. În această zi, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul şi alte ţări au rupt relaţiile diplomatice cu Doha, pe care o acuză că ‘susţine terorismul’ şi se apropie de Iran, putere regională rivală Riadului.
De asemenea, cele trei ţări din Golf şi-au închis frontierele terestre şi maritime cu micul dar extrem de bogatul emirat gazifer şi i-au impus restricţii aeriene severe.
Marţi, Zarif a acuzat la rândul său Arabia Saudită că este ‘activ angajată în promovarea de grupări teroriste ce operează în estul Iranului’, evocând un atac comis la sfârşitul lui aprilie în provincia Sistan-Balucistan (sud-est), în care au fost ucişi nouă poliţişti de frontieră iranieni. Atacul a fost lansat, potrivit Teheranului, dinspre teritoriul pakistanez.