‘Suntem prezenţi în mod puternic doar pe unele segmente de piaţă din Rusia. În ceea ce priveşte sancţiunile, nu ne aşteptăm la un impact masiv în acest an. Nu pot să spun nimic încă cu privire la 2015’, a declarat Gianni Franco Papa.
Ca reacţie la acţiunile Rusiei în Ucraina, occidentalii au impus sancţiuni ţintite pentru mai mulţi oficiali ruşi şi anumite companii care le aparţin, ceea ce a limitat relaţiile băncilor occidentale cu băncile şi instituţiile guvernamentale din Rusia.
Referindu-se la planurile UniCredit de a-şi vinde divizia din Ucraina, Gianni Franco Papa a spus că există discuţii cu potenţialii cumpărători. Cu toate acestea, Gianni Franco Papa a avertizat că procesul va dura mai mult având în vedere că situaţia actuală nu este una propice.
În pofida crizei din Ucraina, Bank Austria va continua să investească în Europa de Est, a subliniat Gianni Franco Papa. Potrivit acestuia, în 2015 creşterea economică în regiunea CEE va fi inferioară prognozelor făcute la începutul anului.
‘Cu toate acestea suntem optimişti, ne aşteptăm, în medie, la o creştere de 1,5 până la doi la sută. Comparativ cu ceea ce vedem în Europa Occidentală este bine, chiar dacă nu se apropie de ratele de creştere din trecut’. În schimb, Gianni Franco Papa a precizat că urmăreşte cu atenţie evoluţia creditelor neperformante ‘Am spus în fiecare an că am ajuns la punctul culminant, iar anul următor au fost chiar mai mari. Dar există îmbunătăţiri în ceea ce priveşte costul de risc şi, de asemenea, în ceea ce priveşte provizioanele de risc pentru credite’, a spus Gianni Franco Papa.
De asemenea, potrivit sursei citate, UniCredit este deschisă la achiziţii suplimentare în Europa de Est. Testele de stres derulate de Banca Central Europeană ar putea fi catalizatorul pentru un nou val de consolidare, în sensul că unele bănci ar putea să se separe de activităţile lor din regiunea CEE, a apreciat Gianni Franco Papa. ‘Monitorizăm piaţa’, a mai spus acesta.