Petro Poroşenko şi Vladimir Putin au discutat marţi timp de peste două ore în marja unui summit regional din capitala Belarusului la care a fost reprezentată şi Uniunea Europeană. Preşedintele ucrainean a evocat discuţii ‘dificile’ şi ‘câteva rezultate’, care par însă insuficiente pentru a pune capăt conflictului care durează de peste patru luni între rebelii proruşi şi forţele guvernamentale în estul Ucrainei.
Preşedintele rus a declarat la rândul său că Rusia este gata ‘să facă totul’ pentru procesul de pace din Ucraina atunci când acesta va începe. Putin a minimalizat însă protestele Kievului după capturarea a zece soldaţi ruşi pe teritoriul ucrainean, incursiune calificată de Moscova drept ‘accidentală’.
‘Nu am primit informaţii de la Ministerul Apărării. Dar din ceea ce am auzit ei patrulau la frontieră şi este posibil să fi intrat pe teritoriul ucrainean’, a declarat Putin, reamintind că şi soldaţii ucraineni au trecut graniţa, ajungând în Rusia.
‘Nu a fost niciodată nicio problemă şi sper că nu va fi nicio problemă cu Ucraina nici de această dată’, a spus liderul de la Kremlin.
Petro Poroşenko a solicitat la rândul său ‘acţiuni concrete’ şi a evocat ‘o foaie de parcurs’ pentru un plan de pace menit să pună confruntărilor, care au provocat deja moartea a peste 2.200 de persoane în patru luni. El a afirmat că acest plan a fost susţinut de toate părţile prezente la Minsk, ‘fără excepţie’.
Cu câteva ore mai devreme, Kievul a difuzat interogatoriile filmate cu soldaţii ruşi capturaţi în Ucraina. Unul dintre ei a afirmat că credea că participă la ‘manevre’ pentru care li s-a cerut să-şi acopere numerele vehiculelor cu vopsea albă. El a adăugat că şi-a dat seama că Ucraina şi Rusia sunt în război când vehiculul său a fost bombardat.
‘Ei au traversat probabil accidental frontiera, într-o zonă nesemnalizată şi nepăzită’, a declarat pentru agenţiile ruse de presă o sursă din cadrul Ministerului rus al Apărării.
Armata ucraineană acuză în mod regulat Rusia de incursiuni pe teritoriul său şi că furnizează arme şi combatanţi insurgenţilor proruşi, ceea ce Moscova a negat în permanenţă.
În teatrul de operaţiuni un nou front a fost deschis în apropierea frontierei ruse în oraşul de coastă Novoazovsk, unde au avut loc marţi lupte violente. În ajun, armata ucraineană a anunţat că a stopat o coloană de blindate venite din Rusia în acest sector.
Kievul a mai anunţat că elicoptere ale armatei ruse au atacat o poziţie a grănicerilor ucrainene situat mai la nord, provocând moartea a patru soldaţi. Armata ucraineană a anunţat 12 morţi în rândurile sale în ultimele 24 de ore.
Rebelii proruşi au anunţat că au lansat o contraofensivă la sud de Doneţk, în ceea ce pare a fi o tentativă de a prinde armata ucraineană în cleşte. Aşa-zisul premier separatist Aleksandr Zaharcenko a mai declarat marţi că rebelii nu vor accepta niciun ‘armistiţiu fals’ decretat de autorităţile de la Kiev.
La Doneţk, bastion al insurgenţilor proruşi, trei civili au fost ucişi în bombardamente, potrivit autorităţilor locale.
Un alt subiect abordat la Minsk de şefii de stat rus şi ucrainean este cel a problemelor legate de Acordul de asociere semnat de Kiev cu UE şi văzut cu ochi răi de Moscova.
Decizia guvernului ucrainean prorus de a suspenda acest acord a declanşat un val de proteste proeuropean fără precedent care s-a soldat cu o baie de sânge la Kiev, după care a avut loc anexarea Crimeii de către Rusia în martie şi apoi s-a declanşat insurecţia armată prorusă în estul ţării.
Vladimir Putin a afirmat că Rusia şi Ucraina au convenit să reia convorbirile privind livrările de gaz, după ce Moscova a închis în iunie ‘robinetul’ din cauza datoriilor neplătite de Kiev şi a dezacordurilor privind preţul.
Preşedintele rus a mai spus că a obţinut ‘acordul’ lui Petro Poroşenko pentru trimiterea de ajutor umanitar rus în estul Ucrainei.
Moscova a pus luni Kievul în faţa unei noi demonstraţii de forţă, anunţând trimiterea ‘din această săptămână’ a unui nou convoi umanitar, la câteva zile după intrarea pe teritoriul Ucrainei a unui prim convoi fără acceptul Kievului.