Ambasadorii celor 28 de ţări membre ale UE au intenţia de a valida politic această decizie în timpul unei reuniuni prevăzute pentru 9 decembrie, ceea ce va permite demararea, în zilele ce vor urma, a procedurii în vederea prelungirii în mod oficial a sancţiunilor.
‘Se are în vedere o prelungire cu şase luni. Subiectul nu va fi evocat la Consiliul European (de la mijlocul lui decembrie), ci decis înainte’, a declarat o sursă diplomatică pentru AFP.
Uniunea Europeană (UE) a impus în 2014 sancţiuni împotriva unor sectoare întregi ale economiei ruse, pentru a pedepsi Moscova pentru presupusa sa implicare de partea separatiştilor proruşi în estul Ucrainei. Sancţiunile vizează în special bănci, întreprinderi din domeniul apărării şi sectorul petrolier rus şi urmează să expire la sfârşitul lui ianuarie.
După semnarea acordurilor de pace de la Minsk, în februarie 2015, care prevăd un armistiţiu precum şi o serie de măsuri politice, economice şi sociale în vederea reglementării conflictului ucrainean, europenii au condiţionat sistematic deciziile lor cu privire la sancţiuni de punerea în aplicare a acestor acorduri. Ei aşteaptă de asemenea să vadă cum se vor derula alegerile în teritoriile aflate sub controlul separatiştilor proruşi, alegeri prevăzute pentru prima jumătate a anului 2016.