‘Uniunea Europeană este şi ea parte vătămată. Pierderile sale în urma sancţiunilor instituite împotriva Rusiei, precum şi a crizei ucrainene sunt estimate la circa un trilion de euro, potrivit diverselor previziuni. Este o lovitură uriaşă pentru economia europeană, iar mediul de afaceri european este conştient de aceasta’, a spus Glaziev, în cadrul conferinţei internaţionale ‘Integrarea economică eurasiatică’, ce s-a desfăşurat joi la Moscova.
Potrivit acestuia, Rusia speră ca împreună cu partenerii săi europeni să dezvolte o abordare comună faţă de problemele crizei ucrainene şi să pregătească propuneri pentru un program comun de restabilire şi modernizare a economiei ucrainene.
Pe de altă parte, consilierul pe probleme politice al preşedintelui rus, Iuri Uşakov, a declarat că Rusia nu va cere nimănui să ridice sancţiunile instituite împotriva sa, potrivit agenţiei de presă menţionate.
‘Nu cerem nimănui eliminarea sancţiunilor, cu atât mai mult nu solicităm instituirea altora noi’, a declarat Uşakov, într-o conferinţă de presă.
Mai devreme, ministrul rus pentru dezvoltare economică, Aleksei Uliukaev, a declarat că Rusia nu-şi poate permite sancţiuni împotriva Occidentului în alte domenii decât produsele alimentare şi agricole.
După anexarea Crimeii de către Rusia în luna martie şi ca urmare a izbucnirii ostilităţilor separatiste în sud-estul Ucrainei, SUA şi UE au instituit o serie de sancţiuni, în etape, împotriva Rusiei, fiind vizate persoane fizice, bănci şi chiar sectoare întregi ale economiei ruse, inclusiv industria petrolieră. Ca măsură de retorsiune, Rusia a impus sancţiuni asupra importurilor de produse alimentare şi agricole din UE.