Criza economică şi sponsorii dubioşi ai fotbalului modern

Economica.net
12 10. 2015
soc_bubble_576_54039600

Un caz elocvent este cel al mărcii „Power8”, care a apărut anul trecut în La Liga, pe tricourile şi pe stadionul celor de la RCD Espanyol Barcelona. Espanyol a încheiat cu Power8 un acord de sponsorizare evaluat la aproximativ 45 de milioane de dolari. Marca Power8 era deja prezentă în fotbal, cu reclame iluminate pe stadionul Everton FC, în Premier League, alături de branduri cunoscute precum producătorul de echipament sportiv Umbro sau berea Chang.

Procuratura din Taiwan acuză Power8 că a folosit notorietatea dobândită din sposorizări în sport pentru a atrage sute de investitori asiatici. Compania i-a convins să cumpere acţiuni şi a dispărut cu banii lor, potrivit Wall Street Journal. Fotbalul european este foarte popular în Asia.

Încercările jurnaliştilor WSJ de a contacta Power8 au fost sortite eşecului, iar site-ul companiei spune că activitatea a fost suspendată temporar. Reprezentanţii Espanyol Barcelona se plâng că Power8 a rămas în urmă cu plăţile datorate conform contractului de sponsorizare. Clubul a acţionat sponsorul în justiţie. Reprezentanţii Everton au refuzat să facă vreun comentariu.

„Denumirea Power8 a apărut lângă alte companii mari pe site-urile cluburilor de fotbal, astfel că lumea a crezut că este vorba despre un brand internaţional cunoscut”, a declarat un avocat taiwanez care reprezintă investitorii păcăliţi de sponsorul-fantomă.

Săptămâna trecută, procuratura din Taiwan a pus sub acuzare mai multe persoane care ar avea legături cu Power8, pentru fraudă financiară şi spălare de bani.

Piaţa europeană a sponsorizărilor din fotbal s-a cifrat anul trecut la 1,3 miliarde de euro şi include zeci de contracte cu site-uri de pariuri online sau case de brokeraj de tranzacţii financiare care au folosit notorietatea astfel dobândită pentru a atrage trafic pe site-urile lor, potrivit datelor International Marketing Reports, firmă specializată în piaţa sponsorizărilor sportive.

Apariţia tot mai frecventă a companiilor mici, cu mărci necunoscute, pe stadioanele şi pe tricourile echipelor de fotbal atrage riscuri. Astfel de companii sunt greu de verificat riguros şi au de obicei un istoric puţin cunoscut sau inexistent, au declarat pentru WSJ surse din industrie.

În luna martie, clubul Chelsea al miliardarului Roman Abramovici a rupt contractul cu CWM FX, „partenerul de schimb valutar online” al echipei, duoă ce procuratura a efectuat o razie la sediul londonez al traderului şi a arestat 13 persoane, suspectate că ar fi desfăşurat o schemă de tip piramidal folosindu-se şi de notorietatea obţinută din fotbal. CWM ar fi atras de la investitori zeci de milioane de lire sterline, cu promisiunea unor randamente de 5%.

Alte trei cluburi de fotbal din Marea Britanie şi-au pierdut în acest an sponsorul după ce autorităţile britanice au anulat licenţa companiei de pariuri sportive 666BET, vizată într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Compania-mamă a firmei de pariuri este în lichidare, sub administrare specială.

„Sponsorizările în sport permit unei companii să capete credibilitate şi să apară lângă branduri respectate, bine cunoscute”, comentează pentru WSJ Stephen Pearson, directorul executiv al Sports Media Gaming, agenţia de marketing care a intermediat afacerea Chelsea – CWM FX, despre care susţine că „pe hârtie, totul arăta OK”.

Show de lumini, 8 milioane de euro avans şi reclamă cu litere de-o şchioapă în chineză

Conducerea clubului Espanyol Barcelona a avut anumite reţineri când Power8 a propus un contract de sponsorizare. Compania era înregistrată în Costa Rica şi Spania şi nu părea să aibă activitate în afara unui site bine pus la punct. Reprezentanţii sponsorului au asigurat însă clubul că afacerile vor fi lansate foarte curând şi au oferit o plată în avans de 8 milioane de euro.

Stadionul „Power8” a fost inaugurat anul trecut cu un show de lumini de 10 minute înaintea unui meci cu Sevilla FC. Spectacolul a inclus un mesaj de bun-venit în chineză. Între timp, în Asia era purtată o campanie intensă de marketing pentru Power8 pe platformele de social media şi forumuri. Compania oferea investitorilor acţiuni spre vânzare, cu dividende lunare de 2%.

Avocaţii investitorilor asiatici păgubiţi estimează că Power8 a atras peste 300 milioane de dolari din China, Taiwan, Indonezia şi alte ţări din zonă. Investitorii mai mari, care au cumpărat un număr mare de acţiuni, au fost răsplătiţi cu o călătorie în Spania, la meciul Espanyol – FC Barcelona, potrivit procuraturii din Taiwan. Alţi acţionari au fost duşi în vacanţă în resort-ul tailandez Phuket, unde şi-au făcut poze cu un banner Power8.

Pe lângă pagubele implicite produse cluburilor şi investitorilor, astfel de sponsorizări dubioase contribuie la reputaţia de „maşină de spălat bani” a fotbalului şi nu ajută la spălarea imaginii sportului-rege după uriaşul scandal de corupţie de la FIFA.