Criza euro: Interes crescut pentru limba germană

Economica.net
20 08. 2012
students633_55364600

La Universitatea Populară din Hamburg se stă la coadă pentru înscrierea la cursurile de germană. O angajată a acestei instituţii, Anna Neves, explică: „De un an de zile, interesul pentru cursurile de germană a crescut. Informăm şi încadrăm în trepte de studiu cam o sută de persoane pe zi”.

30 la sută mai mulţi oameni, faţă de anul 2010, se înscriu la cursuri, cei mai mulţi porvin din ţările sud-europene aflate în criză, înainte de toate vorbitori de spaniolă. E vorba fie de spanioli, fie de sud-americani, cu drept de şedere în Spania. Dar şi portughezi sau greci se înscriu la cursurile intensive de germană, care înainte nu prea manifestau interes pentru învăţarea acestei limbi.

Potrivit Oficiului de Statistică din Hamburg, în 2011 s-a înregistrat o creştere a străinilor dornici să se stabilească în oraşul hanseatic, în majoritate spanioli, scrie Deutsche Welle

Susana Millán Prol are 31 de ani şi studiază turismul în nordul Spaniei. La Hamburg a sosit cu două luni în urmă şi vrea să înveţe limba. Criza euro a determinat-o să-şi părăsească ţara. Ea povesteşte că mulţi prieteni de-ai ei nu mai au speranţe. Tinerii nu-şi găsesc de lucru. „Cunsoc un inginer care e nevoit să-şi câştige existenţa făcând curăţenie”, îşi aminteşte Susana.

Cecilia Heras provine din Ecuador, dar a lucrat în Spania în îngrijirea bătrânilor. Împreună cu fratele ei a venit la Hamburg pentru a scăpa de criză.

Juan Gomez, în vârstă de 27 de ani, bucătar de meserie, a avut noroc pentru că, încă din Spania, a găsit un job la un restaurant din Germania. Şi el vrea să înveţe germana.

Cursurile intensive sunt aşa de căutate, încât timpul de aşteptare a ajuns de la una la două luni. 16 ore pe săptămână, pe o durată de şase săptămâni. Atâta durează primul nivel B1. Pentru a putea face o conversaţie simplă e nevoie de un an întreg de studiu.