Criza forţei de muncă se va amplifica în acest an, firmele vor duce un adevărat război pentru racolarea de angajaţi

Criza de pe piaţa forţei de muncă se va amplifica în acest an, iar firmele vor duce un adevărat război pentru racolarea de angajaţi, estimează oamenii de afaceri şi specialiştii chestionaţi pentru un barometru semestrial referitor la perspectivele pieţei de muncă.
Economica.net - mie, 31 ian. 2018, 08:57
Criza forţei de muncă se va amplifica în acest an, firmele vor duce un adevărat război pentru racolarea de angajaţi

Întrebaţi privind criza de pe piaţa forţei de muncă în acest an, 72% dintre respondenţi au declarat că fenomenul se va amplifica în acest an, 22% estimează că situaţia va rămâne la acelaşi nivel ca şi în 2017, în timp ce 6% au evitat să răspundă, considerând că, în actualul context macro-economic, este dificil să preconizeze ce se va întâmpla în următoarele luni.

‘Criza, respectiv războiul pentru talente, se va amplifica în 2018. Sunt industrii unde specialiştii sunt puţini, sunt industrii care se dezvoltă aşa de repede încât piaţa nu face faţă. Războiul nu mai este dus doar la nivel de management, ci chiar la nivel de entry şi specialişti. De ce? Piaţa nu este foarte educată din punct de vedere al resurselor umane, generaţia Y este o generaţie dificilă, greu de loializat, foarte interesată de mediul online’, a declarat, în cadrul Barometrului TrainYourBrain&Frames, Loreda Dragomir, country manager România şi Bulgaria Kienbaum, leaderul pieţei de executive search în Germania.

Potrivit comunicatului care prezintă rezultatele Barometrului, Nevenca Doca, director executiv resurse umane Banca Transilvania, consideră că decalajul dintre cererea de forţă de muncă specializată şi ofertă se va accentua, pe fondul creşterii emigraţiei, pe de o parte, şi al angajărilor în cadrul companiilor de stat, pe de altă parte.

Oamenii de afaceri şi experţii în resurse umane sunt îngrijoraţi şi de impactul modificărilor fiscale intrate în vigoare în acest an dar şi de perspectivele unor noi decizii în acest sens (schimbarea regimului de impozitare a profesiilor liberale, introducerea impozitului progresiv etc.), despre care mulţi spun că vor bulversa mediul de business.

Chestionaţi în ce măsură deciziile fiscale (trecerea contribuţiilor la angajat, scăderea impozitului pe profit etc.) vor afecta piaţa muncii în 2018, 85% dintre respondenţi au declarat că acestea vor avea un efect negativ, 12% au afirmat că impactul în sectorul în care activează va fi unul relativ scăzut, în timp ce 3% au declarat că nu au toate datele pentru a da un răspuns.

‘Transferul contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor a implicat mărirea salariilor brute (fie prin modificarea contractelor de muncă, fie prin acordarea de bonusuri) în vederea asigurării aceloraşi salarii nete. Deoarece companiile nu pot fi obligate la mărirea salariilor brute (mediul de afaceri nu a considerat oportun acest transfer), pot apărea dezechilibre în piaţa muncii. Mai mult, mărirea salariilor brute presupune un efort administrativ ridicat/costuri suplimentare pentru companiile cu mulţi angajaţi. Totodată, transferul contribuţiilor sociale transmite un mesaj de nesiguranţă pentru mediul de afaceri, Parlamentul putând aproba/anula transferul contribuţiilor’, au declarat consultanţii Mihai Marc şi Alexandra Nicolae, de la Menzer & Bachmann – Noerr Member of Noerr Group.

O altă concluzie care se desprinde din Barometrul semestrial privind perspectivele pieţei forţei de muncă este aceea că anul 2018 va fi unul în care ofertele de muncă îşi vor diversifica tot mai mult paleta de servicii şi nu va mai fi de ajuns doar un salariu bun pentru a angaja un profesionist.

‘Întrebaţi care vor fi principalele avantaje care vor face diferenţa între ofertele companiilor, în 2018, 68% dintre cei chestionaţi au menţionat pachetul salarial, 54% au amintit de soliditatea firmei, iar 40% au indicat serviciile suplimentare puse la dispoziţia angajaţilor (traininguri, participări la evenimente etc.). Flexibilitatea programului de lucru (23%) şi posibilitatea de dezvoltare şi promovare profesională (19%) s-au aflat, de asemenea, pe lista celor mai importante avantaje menţionate de oamenii de afaceri şi experţii HR’, arată comunicatul.

În context, Alexandru Bălţat, managerul Train Your Brain, arată că investiţia în dezvoltarea personală a devenit mult mai importantă, la un anumit nivel, decât câştigul salarial.

Potrivit ‘Barometrului semestrial privind perspectivele pieţei de muncă’, realizat de Train Your Brain şi Frames Media Network, domeniile care vor atrage cea mai dinamică evoluţie pe piaţa de HR în acest an vor fi IT-ul şi retailul.

74% dintre managerii chestionaţi consideră că vedeta pieţei muncii în 2018 va fi sectorul IT, care va continua să genereze cea mai dinamică evoluţie pe piaţa resurselor umane. Pe locurile următoare, în topul reieşit din opiniile investitorilor, s-au situat retailul, menţionat de 68% dintre cei chestionaţi, sectorul construcţiilor (52%), serviciile (48%), sectorul medical/pharma (34%), serviciile de suport (21%) şi industria auto, cu tot cu serviciile aferente (18%).

Barometrul a fost realizat pe un grup de 150 de oameni de afaceri şi experţi HR în perioada 15 decembrie 2017 – 20 ianuarie 2018. Metodele folosite pentru chestionare au fost email-ul şi interviul telefonic.

Înfinţată în 2012, Train Your Brain este o companie care organizează traininguri, conferinţe, seminarii şi evenimente conexe pentru diverse companii din toate domeniile de business.

Înfiinţată în 2012, Frames Media Network este o companie care oferă servicii complete de relaţii publice şi consultanţă în comunicare şi web design.

Te-ar mai putea interesa și
UPDATED Lovitură de teatru! Suprataxarea producătorilor de energie electrică, instituită acum doi ani și din care s-au suportat prețurile plafonate, este neconstituțională
UPDATED Lovitură de teatru! Suprataxarea producătorilor de energie electrică, instituită acum doi ani și din care s-au ...
Curtea Constituțională a decis azi că suprataxarea producătorilor de energie electrică, decisă prin OUG 27/2022, este neconstituțională. UPDATE: Poziția Ministerului Energiei la finalul......
Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituțională Legea privind pensiile militare de stat
Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituțională Legea privind pensiile militare de stat
Avocatul Poporului, funcție deținută de Renate Weber, a trimis, joi, la Curtea Constituţională, o obiecţie de neconstituţionalitate ...
ANAR anunță că au fost adjudecate 40% dintre subsectoarele de plajă pe care le-a scos la licitație pentru închiriere
ANAR anunță că au fost adjudecate 40% dintre subsectoarele de plajă pe care le-a scos la licitație pentru închiriere
Administrația Națională "Apele Române" (ANAR) anunță că 40% din subsectoarele de plajă scoase la închiriere au fost ...
Autostrada Moldovei A7: Primii kilometri construiți prin PNRR au fost dați în trafic (Video)
Autostrada Moldovei A7: Primii kilometri construiți prin PNRR au fost dați în trafic (Video)
Se circulă de astăzi pe primii kilometri ai A7 (Autostrada Moldovei) construiți prin PNRR, anunță ministrul Transporturilor ...