Criza forţei de muncă va menţine piaţa beneficiilor extrasalariale. Ce au căutat angajaţii români în pandemie

Piaţa beneficiilor extrasalariale a fost schimbată de pandemia de Covid-19, iar companiile și angajații a trebuit să se adapteze la noul context de muncă. Piața muncii se confruntă cu multe dificultăți în ceea ce privește recrutarea și retenția de personal, astfel că angajatorii apelează constant la diverse beneficii extrasalariale pentru a atrage specialişti, dar şi pentru a-şi motiva angajaţii. Din acest motiv, piaţa beneficiilor se va menţine, crede Dana Sîntejudean, Director Regional Edenred Central Europe.
Lidia Neagu - joi, 17 iun. 2021, 22:10
Criza forţei de muncă va menţine piaţa beneficiilor extrasalariale. Ce au căutat angajaţii români în pandemie

„Credem că beneficiile se vor menţine pentru că este nevoie de beneficii extrasalariale, iar modalităţile prin care se acordă în ultimii ani cumva oferă această libertate de alegere pentru angajaţi şi sunt văzute ca o valoare adăugată. Piaţa forţei de muncă în continuare va rămâne destul de provocatoare, este greu să găseşti specialişti, de aceea majoritatea companiilor se gândesc mult să creascp beneficiile şi să le dezvolte pentru a putea să facă diferenţa versus alte companii.

Încă există şi va exista o competiţie destul de mare în diverse domenii. Se preconizează că în Europa va fi un deficit de IT-işti, sunt multe specializări care se găsesc destul de greu şi atunci companiile aşteaptă să atragă şi să reţină angajaţii cu pachete de beneficii cât mai consistente”, a declarat Dana Sîntejudean, Director Regional Edenred Central Europe, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acesteia, salariul de bază nu mai e atât de important ca în trecut. „Lumea se orientează după multe alte zone, benficii, proximitate, atmosferă de lucru, mediu în care să te dezvolţi, proiecte interesante, mai ales pentru zona de IT”.

Cererea de beneficii a rămas constantă în România pe perioada pandemiei, cu foarte puţine companii care au redus sau sistarea acestora. În general, majoritatea companiilor au intensificat acordarea beneficilor.

„A rămas constantă în România acordarea de beneficii pe industrii? Cam peste tot, nu am văzut o scădere, nici măcar când a fost pandemia. Au fost câteva luni în care puţine companii au redus sau au sistat acordarea de beneficii, dar foarte puţine. Însă foarte multe companii le-au intensificat pentru că s-au anulat evenimentele corporate, petrecerile de Crăciun şi atunci multe au fost compensate cu alte beneficii pe care le-au acordat salariaţilor care lucrau de acasă, în mare majoritate. Nu am simţit că ar fi domenii unde s-au înregistrat scăderi, probabil în zona de Horeca, acolo, într-adevăr s-a simţit mai acută criza decât în alte domenii”, spune oficialul Edenred.

Cât priveşte cererea pentru diverse beneficii din partea angajaţilor, aceasta s-a mutat de la categorii precum transport şi vacanţe la produse culturale.

„S-a schimbat focusul, influenţat de noua situaţie. Nu îşi mai aleg transport pentru că lucrează de acasă. Zona de vacanţe este afectată pentru că lumea nu a mai plecat atât de mult în vacanţe cum pleca în trecut. Nu a dispărut, angajaţii continuă să aleagă pachetele cu vacanţe, însă nu la acelaşi nivel ca în trecut. A crescut mult zona de cultură. Mulţi dinte utilizatorii platformei de beneficii au început să îşi cumpere carduri culturale. Este un card în valoare de 150 de lei pe salariat cu care pot să îşi cumpere activităţi culturale: bilete la film şi teatru sau achiziţia de cărţi”, a adăugat Sîntejudean.

În 2021 Edenred va dezvolta inclusiv de la București o nouă aplicație, precum şi soluţii de plată cu telefonul.

În România, Edenred are 1,7 milioane de utilizatori, 35.000 de companii client şi peste 65.000 de comercianţi afiliaţi.

Edenred este lider de piata ca platforma de servicii și plăți și este partenerul de zi cu zi al întregului ecosistem al pieței muncii, conectând peste 50 de milioane de angajați și 2 milioane de comercianți parteneri prin intermediul a peste 850.000 de clienți corporativi în 46 de țări.

Edenred oferă soluții de plată cu destinații specifice pentru alimentatie (tichete de masă), flote auto și mobilitate (carduri de combustibil, soluții multi-energy, mentenanță, taxe de drum, parcări și vouchere de transport), stimulente (vouchere și carduri cadou, platforme dedicate angajaților) și plăți corporative (carduri de plată virtuale).

Te-ar mai putea interesa și
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci când deficitul bugetului consolidat va coborî sub 5% din PIB, adică......
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare ...
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei ...
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...