Criză Germania – Cea mai mare economie din UE intră în era stagnării

Economia germană ar urma să cunoască o cvasi-stagnare în 2025, după doi ani de recesiune, au anunţat joi principalele institute economice din Germania, care şi-au revizuit în jos, estimările pentru acest an, din cauza războiului comercial iniţiat de Donald Trump, transmite AFP.
AGERPRES - J, 10 apr. 2025, 14:32
Criză Germania - Cea mai mare economie din UE intră în era stagnării

Experţii de la institutele DIW, IFO, IFW, IWH şi RWI mizează în prezent pe o creştere modestă de 0,1% a primei economii europene în acest an, faţă de un avans de 0,8% prognozat în luna septembrie, dar îşi menţin estimările referitoare la un avans de 1,3% pentru anul următor, scrie Agerpres.

„Pe termen scurt, noua politică vamală americană şi incertitudinea economică afectează economia germană”, au apreciat institutele într-un comunicat de presă.

Numai tarifele vamale americane la importurile de aluminiu, oţel şi automobile ar urma să aibă un impact de 0,1 puncte procentuale asupra creşterii economice a Germaniei în 2025, subliniază institutele. Cu privire la tarifele vamale reciproce, anunţate la 2 aprilie de Donald Trump, acestea „ar putea dubla aceste efecte negative”.

Foarte dependentă de exporturile spre SUA, prima economie europeană rămâne într-o poziţie de suspans, în pofida unei pauze de 90 de zile anunţată miercuri de preşedintele americane cu privire la o parte din tarifele vamale reciproce.

Institutele economice au opinii amestecate şi cu privire la efectele planului gigant de investiţii în apărare şi infrastructură al viitorului guvern condus de Friedrich Merz, deoarece utilizarea sutelor de miliarde de euro suplimentare rămâne „incertă”. Analiştii recunosc că acest plan are „un efect expansiv progresiv” pentru creşterea Germaniei, care îi va aduce un impuls de 0,5 puncte procentuale la PIB-ul din 2026. Însă, pe de altă parte analiştii se tem că planul ar putea „deturna consumul şi investiţiile private”.

Institutele arată, de asemenea, spre problemele persistente pentru economia germană, cum este concurenţa din China, penuria de mână de lucru şi finanţarea sistemului de cotizaţii salariale. Aceste probleme structurare „nu pot fi rezolvate printr-o simplă majorare a cheltuielilor publice şi fac cu atât mai urgente reformele”, insistă analiştii.

Redresarea economică a Germaniei va fi una din principalele provocări cu care se va confrunta noua coaliţie guvernamentală între conservatori şi social-democraţi, care va intra în atribuţii la începutul lunii mai. În programul lor de guvernare, dezvăluit miercuri, cele două partide mizează pe un mix de scăderi de impozite, reducere a birocraţiei şi ajutoare ţintite, pentru a redresa economia germană şi puternicul său sector industrial aflat în criză.

În opinia lui Marcel Fratzscher, preşedintele institutului economic DIW de la Berlin, programul de guvernare este „un compromis care menţine în mare parte statu-quo-ul şi abordează în mod insuficient întrebările centrale pentru viitorul economiei germane”.

În mod tradiţional, prognozele economice comune elaborate de Institutul Ifo din Munchen, Institutul IWH din Halle, Institutul IfW din Kiel, Institutul RWI-Leibniz şi Institutul German de Cercetări Economice (DIW) sunt încorporate de Ministerul german al Economiei în propriile sale estimări.

Te-ar mai putea interesa și
Vietnamul blochează activitea Telegram pe teritoriul său, spre surprinderea companiei care deține aplicația
Vietnamul blochează activitea Telegram pe teritoriul său, spre surprinderea companiei care deține aplicația
Ministerul Tehnologiei din Vietnam a ordonat furnizorilor de servicii de telecomunicații să blocheze aplicația de mesagerie Telegram, pentru că nu a cooperat în combaterea unor posibile......
Podul de peste râul Săsar, aflat pe drumul de centură a municipiului Baia Mare, s-a surpat (Video)
Podul de peste râul Săsar, aflat pe drumul de centură a municipiului Baia Mare, s-a surpat (Video)
O porţiune a podului peste râul Săsar, aflat pe drumul de centură al municipiului Baia Mare, s-a surpat, traficul rutier ...
Nicușor Dan: În foarte multe locuri statul român este de la neglijent până la capturat, fiind necesare o presiune din partea societății
Nicușor Dan: În foarte multe locuri statul român este de la neglijent până la capturat, fiind necesare o presiune din ...
Preşedintele ales, Nicuşor Dan, susţine că statul român este, în foarte multe locuri, "de la neglijent până la capturat", ...
Washingtonul relaxează sancțiunile impuse Siriei ca urmare a promisiunii făcute de Trump la cererea Arabiei Saudite
Washingtonul relaxează sancțiunile impuse Siriei ca urmare a promisiunii făcute de Trump la cererea Arabiei Saudite
Statele Unite au publicat vineri directive menite să ridice efectiv sancţiunile impuse Siriei, după ce preşedintele Donald ...