Criza îi determină pe tot mai numeroşi europeni să renunţe la vacanţa de vară

Numărul europenilor care îşi planifică vacanţe vara a scăzut până la nivelul anului 2000, doar 54% dintre ei planificând vacanţe în vara lui 2013, potrivit barometrului Ipsos-Europ Assistance, din cauza crizei, care îi afectează pe termen lung şi schimbă comportamente, relatează AFP.
Economica.net - joi, 30 mai 2013, 19:19
Criza îi determină pe tot mai numeroşi europeni să renunţe la vacanţa de vară

Barometrul relevă cu patru puncte procentuale mai puţini ca în 2012 şi cel mai scăzut nivel din 2000 şi până în prezent în privinţa intenţiilor de a pleca în vanaţă în perioada iunie-septembrie a europenilor chestionaţi, şi anume francezi, germani, britanici, italieni, spanioli, belgieni şi austrieci.

Scăderea este de 12 puncte procentuale faţă de 2011, potrivit studiului, realizat asupra unui eşantion reprezentativ de 4.048 de europeni.

„Criza apasă pe termen lung. Există o corelaţie evidentă între intensitatea sa şi scăderea nivelului intenţiilor de a pleca în vacanţă, iar destinaţiile de vacanţă nu mai sunt considerate un sanctuar al plăcerii, nici măcar în cazul francezilor”, rezumă pentru AFP Martin Vial, directorul general al Europ Assistance.

În opinia sa, „baromentrul relevă o adevărată repliere în comparaţie cu sfârşitul anilor 2000”, când cel puţin şase europeni din zece afirmau că intenţionează să plece în vacanţă vara.

Ţările din sudul Europei, unde se înregistreazăm cele mai mari niveluri de şomaj, sunt cele mai afectate. Astfel, mai puţin de un spaniol din doi (42%) intenţionează să plece în vacanţă vara aceasta, un prag istoric în comparaţie cu cei 51% în 2012 şi 65% în 2011, marcând o scădere de 23 de puncte procentuale în doar doi ani.

„Şi mai spectaculos”, subliniază Vial, este faptul că intenţiile italienilor înregistrează o scădere de zece puncte procentuale în decurs de un an şi de 25 de puncte în doar doi ani, aproximativ 53% intenţionând să plece în vacanţă în această vară, în comparaţie cu 78% în 2011.

Scăderea este puternică de asemenea în Belgia (59%, cu zece puncte procentuale mai mică) şi în Franţa (62%, mai mică cu opt puncte), ţări care nu au fost afectate până acum în acest sens.

– Comparaţii şi sacrificii

Între cele şapte ţări cuprinse în studiu, francezii sunt cei mai înclinaţi să plece în vacanţă, lucru ce reflectă al relaţiei lor speciale cu vacanţele, relevă Institutul Ipsos.

Intenţiile de a pleca în vacanţă ale germanilor şi austriecilor sunt destul de stabile, respectiv 52% şi 57%, doar ale britanicilor aflându-se în creştere (56%), după ce au scăzut cu zece puncte procentuale în 2012.

Potrivit Ipsos, „pentru prima dată în cadrul barometrului, intenţiile de plecare (în vacanţă) unice, adică proporţia europenilor ce vor pleca o singură dată în vacanţă vara, scade. Acest lucru indică faptul că problema nu este doar de scurtare a sejururilor sau de reducere a cheltuielilor, ci a unei renunţări de a pleca (în vacanţă) a unei părţi aflate în creştere a populaţiei europene”.

În ceea ce priveşte bugetul, 47% dintre europenii chestionaţi şi 58% dintre cei care au spus că pleacă în vacanţă afirmă că vor să facă economii în privinţa vacanţelor, spaniolii clasându-se pe primul loc, însă, date fiind variaţiile, bugetul mediu al celor care merg în vacanţă se menţine în jurul sumei de 2.100 de euro, cu excepţia Marii Britanii.

„Mulţi oameni vor merge în vacanţă în apropiere, lângă familii, optând pentru sejururi mai puţin scumpe sau mai scurte”, a declarat Vial.

De fapt, potrivit Ipsos, „europenii au acceptat de-acum faptul că criza economică (…) necesită comparaţii, sacrificii şi comportamente noi”.

Referitor la priorităţi, clima este cel mai important factor în alegere, mai important decât bugetul. Şi în acest caz există particularităţi naţionale. Clima este în mod clar criteriul prioritar al belgienilor şi francezilor, bugetul cel al spaniolilor, iar riscul de atentate al germanilor şi austriecilor.

Cu privire la destinaţii, 64% dintre turişti intenţionează să meargă la mare (cu două puncte procentuale în plus), iar Europa rămâne destinaţia privilegiată, atrăgându-i pe 81% dintre ei.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...