Această măsură, ce urmează să intre în vigoare de la începutul lunii octombrie, autorizează navele de război europene să intercepteze, să inspecteze şi să sechestreze navele suspectate de a fi folosite de traficanţi, dar şi să procedeze la arestări, însă cu condiţia de a nu intra în apele teritoriale libaneze, scrie Agerpres.
Decizia a fost luată în cadrul unei reuniuni ministeriale la Bruxelles, reprezentanţii celor 28 de state membre UE indicând că ‘sunt îndeplinite condiţiile’ pentru a se trece la a doua etapă a operaţiunii EU Navfor Med, lansată la sfârşitul lunii iunie în Mediterana.
Până acum, EU Navfor Med – care dispune de patru nave şi o mie de oameni -, s-a limitat la supravegherea, din apele internaţionale, a reţelelor de traficanţi care operează cu plecare de pe coasta libiană. Ea a participat la mai multe operaţiuni de salvare, contribuind la salvarea a 1.500 de persoane.
Pentru a deveni mai puternică, EU Navfor Med va avea nevoie de şapte fregate suplimentare, dintre care unele să fie dotate cu instalaţii medicale, precum şi de elicoptere, submarine şi drone.
Şefii de Stat Major din statele membre UE se vor reuni miercuri pentru a pune la punct contribuţiile în oameni şi material pentru fiecare ţară în parte.