În ultimul său raport publicat joi, Comisia notează că afluxul de refugiaţi a provocat în trecut tensiuni în ţările vecine Siriei – în special, în Iordania, Liban şi Turcia – dar ‘eşecul de a proteja refugiaţii sirieni se transformă astăzi într-o criză în sudul Europei’.
Cei patru membri ai comisiei de anchetă a ONU privind încălcarea drepturilor omului în Siria, care sunt mandataţi de Consiliul pentru Drepturile Omului, nu au primit niciodată lumină verde din partea Damascului pentru a intra în Siria, dar au adunat mii de mărturii ale victimelor, documente şi fotografii din satelit.
Comisia cere ţărilor să respecte ‘principiul nereturnării’, conform Convenţiei din 1951 cu privire la statutul refugiaţilor, numită şi Convenţia de la Geneva, şi să nu-i expulzeze pe sirieni, deoarece ei au dreptul să fie recunoscuţi ca refugiaţi conform ONU.
Conflictul din Siria a făcut până acum 240.000 de morţi. Peste 4 milioane de sirieni au fugit din ţară, în timp ce cel puţin 7,6 milioane sunt strămutaţi în interiorul graniţelor Siriei.
Marea majoritate a refugiaţilor sirieni rămân în ţările din regiune, dar ei sunt din ce în ce mai numeroşi în ultimele luni în Europa, pe propriul risc şi în pofida pericolelor, din cauza reţelelor de traficanţi. Circa 90.000 de sirieni au sosit în Grecia între ianuarie şi iulie, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).
Dar această călătorie nu este fără pericole. Mai mult de 2.000 de sirieni au murit pe mare de la începutul conflictului în martie 2011, potrivit unui raport al anchetatorilor ONU.