Criză în Coreea de Nord: Putin cheamă comunitatea internaţională să nu se lase pradă emoţiilor

Economica.net
03 09. 2017
putin_23578100_05474300

Într-o convorbire telefonică avută cu premierul nipon Shinzo Abe, Putin a cerut comunităţii internaţionale ‘să nu se lase pradă emoţiilor, să acţioneze cu calm şi ponderat’ şi a subliniat că problemele din Peninsula Coreea ‘nu trebuie soluţionate decât prin mijloace politice şi diplomatice’, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Noul test nuclear al Phenianului ‘torpilează regimul mondial al neproliferării, încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi dreptul internaţional şi creează o ameninţare reală pentru pacea şi stabilitatea regională’, a mai declarat Putin, potrivit comunicatului.

Preşedintele rus a discutat totodată în China, unde se află pentru summitul BRICS, despre criza nord-coreeană cu preşedintele chinez Xi Jinping. Cei doi lideri s-au declarat ‘profund îngrijoraţi’ de situaţia din Peninsula Coreea şi au subliniat ‘necesitatea de a nu permite ca situaţia să se transforme în haos’, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Cei doi lideri au făcut apel la toate părţile implicate să dea dovadă de ‘reţinere’ şi să caute o soluţie ‘exclusiv prin mijloace politice şi diplomatice’, subliniind totodată că nuclearizarea peninsulei este ‘inacceptabilă’.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că Putin nu intenţionează să aibă o discuţie telefonică cu liderul nord-coreean Kim Jong-un.

 

UE ar putea intensifica sancţiunile după testul nuclear nord-coreean, anunţă Donald Tusk

Uniunea Europeană este pregătită să-şi intensifice sancţiunile împotriva Coreii de Nord după ce Phenianul a efectuat duminică al şaselea şi cel mai puternic test nuclear, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de Reuters şi dpa.

‘UE este pregătită să-şi intensifice politica de sancţiuni şi invită Coreea de Nord să reia dialogul cu privire la programele sale fără nicio condiţie’, a declarat Tusk, citat într-o declaraţie de presă. ‘Cerem Consiliului de Securitate al ONU să adopte noi sancţiuni şi să dovedească o mai mare hotărâre în obţinerea unei denuclearizări paşnice a Peninsulei Coreea. Mizele devin prea mari’, a mai adăugat preşedintele Consiliului European.

Tusk consideră că ultimul test nuclear ‘obligă comunitatea internaţională să se unească într-o reacţie rapidă şi decisivă’.

Donald Trump ia în calcul suspendarea comerţului cu ţările care fac afaceri cu Phenianul

Preşedintele american Donald Trump a anunţat că Statele Unite ale Americii iau în calcul suspendarea ‘oricărei forme de comerţ’ cu orice ţară care face afaceri cu Coreea de Nord, informează agenţiile internaţionale de presă.

‘Statele Unite iau în considerare, în afara altor opţiuni, încetarea tuturor schimburilor comerciale cu orice ţară care face afaceri cu Coreea de Nord’, a scris duminică Trump pe Twitter. AFP notează că, în tweet-ul său, Trump nu menţionează explicit China, destinatara a circa 90% din exporturile nord-coreene.

Regimul nord-coreean a anunţat duminică că a testat o bombă cu hidrogen, după ce a efectuat cel de-al şaselea test nuclear, cel mai puternic de până acum. Explozia, survenită la 03:30 GMT, a provocat un cutremur resimţit până în regiunile frontaliere din nord-estul Chinei.

Secretarul general al ONU condamnă testul nuclear nord-coreean ‘profund destabilizator’

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat duminică ultimul test nuclear nord-coreean, numindu-l ‘profund destabilizator pentru securitatea regională’ şi a făcut apel la conducerea ţării asiatice să înceteze cu astfel de acţiuni, relatează Reuters.

‘Acest act este încă o încălcare serioasă a obligaţiilor internaţionale ale RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană, denumirea oficială a Coreii de Nord – n.r.) şi subminează eforturile internaţionale de neproliferare şi de dezarmare. Acest act este totodată profund destabilizator pentru securitatea regională’, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

 

Răspunsul lui Trump la întrebarea dacă SUA vor ataca Coreea de Nord: Vom vedea

Întrebat duminică de ziarişti dacă Statele Unite ale Americii vor lansa un atac asupra Coreii de Nord, după ce Phenianul a declarat că a testat o bombă cu hidrogen, preşedintele american Donald Trump a răspuns: ‘Vom vedea’, relatează dpa.

Trump a răspuns întrebării unui reporter în timp ce ieşea dintr-o biserică din Washington. Preşedintele american urmează să aibă o reuniune cu echipa sa de securitate naţională având ca temă situaţia din Coreea de Nord, aminteşte dpa.

Anterior, Trump a anunţat pe Twitter că Phenianul a efectuat un test nuclear de proporţii şi a scris că declaraţiile şi acţiunile Coreii de Nord continuă să fie foarte ostile şi periculoase pentru Statele Unite.

În tweet-uri succesive, Trump a acuzat Coreea de Nord că este un stat infractor care a devenit o ameninţare uriaşă şi un motiv de stânjeneală pentru China, ‘care încearcă să ajute, dar fără prea mare succes’.

Trump nu a uitat nici Coreea de Sud, despre care a spus că află şi ea acum că discuţiile de detensionare cu Coreea de Nord nu vor funcţiona şi a încheiat cu cuvintele ‘ei (autorităţile de la Phenian) înţeleg un singur lucru!’, fără alte precizări.

Oficialitate din serviciile de informaţii americane: Nu există niciun dubiu că Phenianul a testat un dispozitiv avansat

O oficialitate din domeniul serviciilor de informaţii americane a declarat că Statele Unite nu au niciun motiv să se îndoiască de faptul că Phenianul a testat un dispozitiv nuclear avansat, transmite duminică Reuters.

‘Nu există nimic care să ne facă să ne îndoim că a fost un test al unui dispozitiv nuclear avansat’, a declarat oficialitatea, sub rezerva anonimatului.

Coreea de Nord a susţinut că a testat duminică o bombă cu hidrogen pentru o rachetă cu rază lungă de acţiune.

Totuşi, oficialitatea americană a mai spus că este nevoie de ceva timp pentru a realiza o analiză exhaustivă a dimensiunilor exploziei şi a tipului de dispozitiv care a fost detonat.

Xi şi Putin au căzut de acord ‘să trateze în mod corespunzător’ ultimul test nuclear nord-coreean

Preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin au căzut de acord duminică ‘să trateze în mod corespunzător’ ultimul test nuclear efectuat de Coreea de Nord, a transmis agenţia de stat chineză Xinhua, citată de Reuters.

‘Cei doi lideri au hotărât să menţină obiectivul denuclearizării Peninsulei Coreea şi să aibă o comunicare şi o coordonare strânse pentru a face faţă noii situaţii’, a relatat Xinhua.

Xi şi Putin s-au întâlnit la Xiamen, în marginea summitului BRICS.

Regimul nord-coreean a anunţat duminică că a testat o bombă cu hidrogen, după ce a efectuat cel de-al şaselea test nuclear, cel mai puternic de până acum. Explozia, survenită la 03:30 GMT, a provocat un cutremur resimţit până în regiunile frontaliere din nord-estul Chinei.