Criză în Marea Neagră: Tusk condamnă „utilizarea forţei” de către Rusia, reuniune de urgenţă a NATO. Cele mai noi reacţii

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a condamnat luni 'utilizarea forţei de către Rusia' în zona strâmtorii Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov, cerându-i Moscovei 'să se abţină de la noi provocări', relatează AFP, dpa şi EFE. Secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a convocat o "reuniune extraordinară" cu Ucraina luni după-amiază, la Bruxelles.
Economica.net - lun, 26 nov. 2018, 13:31
Criză în Marea Neagră: Tusk condamnă

‘Condamn utilizarea forţei de către Rusia în Marea Azov’, a scris pe contul său de Twitter Donald Tusk, care conduce organismul ce reuneşte liderii celor 28 de ţări membre ale UE.

‘Autorităţile ruse trebuie să elibereze marinarii şi navele ucrainene şi să se abţină de la noi provocări’, a adăugat el, indicând că a discutat despre această problemă cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

‘Europa va rămâne unită în sprijinul Ucrainei’, mai scrie în aceeaşi postare preşedintele Consiliului European.

Ambasadorii statelor membre UE urmează să se reunească luni pentru a discuta despre escaladarea tensiunilor între Rusia şi Ucraina în Marea Azov, potrivit unor surse diplomatice.

O reuniune a Comitetului Politic şi de Securitate al UE (COPS) a fost convocată pentru luni, la ora 15:00 (14:00 GMT) pentru o evaluare a situaţiei, potrivit surselor europene.

Această nouă criză dintre Moscova şi Kiev va face obiectul unor discuţii la Berlin la nivelul directorilor politici ai ministerelor de externe din Franţa şi Germania, cele două ţări UE implicate direct în soluţionarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina din Donbas, au indicat aceleaşi surse.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini a declarat că UE ‘ia foarte în serios’ escaladarea tensiunilor între Rusia şi Ucraina şi nu a exclus o reuniune extraordinară la nivel de ambasadori pentru a discuta în regim de urgenţă situaţia creată în ultimele 24 de ore în Marea Azov.

‘Aceste evenimente sunt inacceptabile şi îndemnăm Rusia să elibereze imediat navele şi echipajele lor şi să asigure asistenţa medicală necesară’, a declarat Maja Kocijancic într-o conferinţă de presă.

Nicio decizie la nivelul UE nu este de aşteptat în urma acestor reuniuni, au subliniat surse diplomatice europene, citate de AFP.

Ucraina a cerut aliaţilor săi să impună noi sancţiuni împotriva Rusia, dar europenii sunt extrem de divizaţi cu privire la această cerere.

 

NATO convoacă o reuniune extraordinară la Bruxelles

Secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a convocat o „reuniune extraordinară” cu Ucraina luni după-amiază, la Bruxelles, după ce Rusia a sechestrat nave ucrainene în strâmtoarea Kerci, informează AFP.

„La cererea preşedintelui (ucrainean Petro) Poroşenko, secretarul general a acceptat să convoace o reuniune extraordinară a Comisiei NATO-Ucraina la nivel de ambasadori, în această după-amiază la Bruxelles, pentru a examina situaţia actuală”, a anunţat NATO într-un comunicat.

De asemenea, Consiliul de Securitate al ONU va avea luni o reuniune de urgenţă, la cererea ambelor ţări implicate, iar parlamentul ucrainean se va întruni la orele 14:00 GMT în sesiune extraordinară şi ar putea decreta legea marţială pentru 60 de zile în Ucraina, la cererea preşedintelui Petro Poroşenko.

Forţele navale ucrainene au anunţat duminică seara că Rusia a deschis focul asupra unui grup de nave ucrainene în Marea Neagră. Navele, arestate de armata rusă, încercau să treacă prin strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov, unde se afla destinaţia lor finală, portul Mariupol.

Incidentul armat a avut loc după ce trecerea convoiului ucrainean a fost blocată iniţial de un cargou rus plasat sub podul dintre Crimeea şi Rusia, peste strâmtoarea Kerci.

Rusia a confirmat arestarea a trei nave militare ucrainene şi utilizarea forţei în strâmtoarea Kerci, dar a precizat că a recurs la măsură pentru a obliga navele ucrainene să se oprească, după ce acestea intraseră ilegal în apele teritoriale ruse.

Acest incident, soldat cu răniţi în rândul ucrainenilor – şase, dintre care doi grav, potrivit Kievului, şi trei, potrivit Moscovei – a suscitat temeri cu privire la o escaladare militară între cele două foste republici sovietice, ale căror relaţii traversează o criză profundă, din 2014 până în prezent.

La Kiev, zeci de ucraineni s-au adunat în faţa Ambasadei ruse în noaptea de duminică spre luni, aruncând cu fumigene şi instalând bărci din hârtie în faţa ambasadei. Potrivit mass-media locale, o maşină aparţinând unui diplomat rus a fost de asemenea incendiată la Kiev.

UE şi NATO au îndemnat cele două ţări „la reţinere şi dezescaladare”, iar mai mulţi aliaţi ai Kievului, între care Canada şi Lituania, au condamnat „agresiunea” rusă împotriva Ucrainei.

Rusia acuză Ucraina că recurge la „metode periculoase” în strâmtoarea Kerci

Ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, a acuzat luni Ucraina că recurge la „metode periculoase” în strâmtoarea Kerci, la o zi după un incident fără precedent care a dus la capturarea a trei nave ucrainene de către marina rusă, informează AFP şi TASS.

„A avut loc o încălcare şi au fost utilizate metode periculoase. Aceasta putea să creeze şi a creat o ameninţare şi riscuri pentru deplasarea normală a navelor în acest coridor maritim”, între Marea Azov şi Marea Neagră, a declarat Lavrov.

Potrivit ministrului de externe rus, „provocarea” din strâmtoarea Kerci a avut loc „la ordinul direct” al conducerii Ucrainei. „Atunci când partea ucraineană a planificat această provocare, în mod sigur ea a luat în calcul avantajele suplimentare pe care doresc să le obţină din această situaţie, ţinând cont de faptul că SUA şi Europa, ca întotdeauna, vor lua partea provocatorilor”, a susţinut Serghei Lavrov, potrivit TASS.

El a afirmat că Rusia inspectează navele din Marea Azov în conformitate cu acordurile internaţionale. „Am auzit că UE, prin reprezentanţii diplomaţiei sale, a declarat că aşteaptă de la Rusia oprirea inspecţiilor la navele din Marea Azov. Aceste inspecţii se desfăşoară în conformitate totală cu acordurile existente, inclusiv cu Ucraina”, a spus şeful diplomaţiei ruse.

Lavrov a declarat că Federaţia Rusă nu este îngrijorată de posibilitatea introducerii unor sancţiuni împotriva ei din cauza situaţiei din strâmtoarea Kerci. „Acest lucru a încetat demult să ne îngrijoreze. (…) Este greu de sperat că am putea influenţa oameni care nu doresc decât să caute noi şi noi motive pentru a face presiuni asupra Rusiei”, a subliniat acesta.

Marina ucraineană a acuzat duminică Rusia că a deschis focul asupra unui grup de trei nave ale Ucrainei – un remorcher şi două vedete blindate – şi a rănit membri ai echipajului navei militare ‘Berdiansk’. Referitor la numărul marinarilor răniţi nu există date certe : partea ucraineană susţine că au fost rănite şase persoane, în timp ce Moscova susţine că sunt doar trei răniţi, care au fost spitalizaţi, conform agenţiilor de presă ruse.

Atacul de duminică, survenit după ce Moscova a acuzat cele trei nave ucrainene de încălcarea apelor sale teritoriale, ar fi fost comis de o navă de coastă a Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostă KGB).

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut luni Rusiei să elibereze marinarii şi navele ucrainene arestaţi în strâmtoarea Kerci, subliniind că Moscova a încălcat dreptul internaţional, transmit dpa şi Armenpress.

Marinarii ucraineni au fost ‘reţinuţi în mod brutal, cu încălcarea legilor internaţionale’, a declarat Poroşenko într-o reuniune a Consiliului de Securitate Naţională al Ucrainei.

Şeful statului ucrainean le-a solicitat autorităţilor ruse ‘să-i transfere pe marinari părţii ucrainene, împreună cu navele, şi să asigure detensionarea situaţiei în Marea Azov’.

Polonia condamnă comportamentul agresiv al Rusiei în Marea Azov

Rusia a încălcat regulile internaţionale prin atitudinea sa agresivă faţă de navele ucrainene în Marea Azov, a declarat luni Ministerul de Externe polonez, potrivit Reuters.

”Condamnăm în modul cel mai ferm comportamentul agresiv al Rusiei şi cerem conducerii acestei ţări să respecte legile internaţionale”, relevă o declaraţie a diplomaţiei poloneze.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a aprobat indicatorii tehnicoeconomici pentru realizarea unei noi legături între Autostrada de Centură Bucureşti Nord şi viitorul terminal al Aeroportului Otopeni
Guvernul a aprobat indicatorii tehnicoeconomici pentru realizarea unei noi legături între Autostrada de Centură Bucureşti ...
Executivul a aprobat joi indicatorii tehnicoeconomici aferenţi pentru realizarea unei noi legături rutiere între Autostrada de Centură Bucureşti Nord şi viitorul terminal al Aeroportului......
România a importat în această seară energie electrică aproape de limita maximă posibilă
România a importat în această seară energie electrică aproape de limita maximă posibilă
În această seară, importul de energie electrică s-a apropiat de pragul de 3.000 MW putere instantanee în condițiile ...
Daniela Dărăban (ACUE): Sectorul de distribuție a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori capacitatea de investiţii pentru a atinge obiectivele fixate pentru 2030
Daniela Dărăban (ACUE): Sectorul de distribuție a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori ...
Sectorul de distribuţie a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori capacitatea de investiţii, ...
O cooperativă din județul Giurgiu intră în programul exclusiv Grădina Noastră, prin care va livra fructe și legume în magazinele Carrefour
O cooperativă din județul Giurgiu intră în programul exclusiv Grădina Noastră, prin care va livra fructe și legume ...
Carrefour România anunță că o nouă cooperativă, aflată în localitatea Malu Spart, din județul Giurgiu, intră în ...