Criză în Orientul Mijlociu – Un general şi un lider iranian, ucişi într-un bombardament din Irak. Iranul promite răzbunare – UPDATE

Economica.net
03 01. 2020
thaier_al_sudani_17456500

Israelul ia măsuri preventive după moartea lui Soleimani şi se declară solidar cu SUA

Israelul a început vineri să ia măsuri preventive pentru a se proteja de posibile represalii iraniene după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani într-un raid american în Irak, operaţiune considerată de premierul israelian Benjamin Netanyahu ca fiind deplin justificată, consemnează agenţiile AFP şi EFE.

”Aşa cum Israelul are dreptul la legitimă apărare, Statele Unite au la rândul lor exact acelaşi drept”, a declarat Netanyahu la plecarea de pe aeroportul din Atena, după ce şi-a întrerupt vizita în Grecia ca urmare a situaţiei create după moartea lui Soleimani. Acesta din urmă ”este responsabil de moartea unor cetăţeni americani şi a altor oameni nevinovaţi şi planifica noi atacuri”, a adăugat premierul israelian, apreciind că preşedintele Donald Trump a ”acţionat cu rapiditate, forţă şi fără ezitare”. ”Israelul este alături de Statele Unite în lupta lor pentru pace, securitate şi pentru dreptul lor la legitimă apărare”, a asigurat el.

Armata israeliană a anunţat că ”după o evaluare a situaţiei s-a decis închiderea muntelui Hermon (de pe înălţimile Golan n.red) pentru vizitatori”. Aceasta este o primă măsură preventivă luată de Israel după atacul american cu dronă asupra aeroportului din Bagdad, soldat cu moartea generalului Qassem Soleimani, comandantul unităţii de elită Al-Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei. Muntele Hermon a fost în trecut ţinta unor atacuri dinspre Siria şi se află de asemenea aproape de frontiera libaneză.

NATO monitorizează îndeaproape situaţia din Orientul Mijlociu

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) monitorizează îndeaproape situaţia din regiunea Orientului Mijlociu după ce influentul general iranian Qassem Soleimani a fost ucis într-un raid american în Irak, unde alianţa desfăşoară o misiune de instruire, informează dpa şi AFP.

„NATO monitorizează situaţia din regiune îndeaproape. Rămânem în contact apropiat şi regulat cu autorităţile americane”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White.

„La cererea guvernului irakian, misiunea NATO în această ţară este menită să întărească forţele irakiene şi să prevină revenirea grupării Stat Islamic. Securitatea personalului nostru din Irak este prioritară. Vom continua să luăm toate precauţiile necesare”, a adăugat el.

În timpul summitului NATO din 2018, liderii ţărilor din alianţa transatlantică şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu „activităţile destabilizatorii ale Iranului în regiunea extinsă a Orientului Mijlociu, inclusiv cu privire la susţinerea acordată de Iran diverşilor actori armaţi nestatali”.

Miniştrii apărării din ţările NATO au discutat de asemenea această problemă în luna iunie.

Iranul promite „răzbunare”

Ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, s-a angajat vineri să „răzbune” moartea influentului general iranian Qassem Soleimani, ucis mai devreme într-un raid american la Bagdad, şi a decretat trei zile de doliu naţional în ţara sa, informează AFP şi Reuters.

„Martiriul este recompensa pentru munca sa continuă în toţi aceşti ani (…). Cu voia lui Dumnezeu, opera şi drumul lui nu se vor opri aici şi o răzbunare implacabilă îi aşteaptă pe criminalii care şi-au murdărit mâinile cu sângele lui şi cu cel al altor martiri”, a subliniat ayatollahul Khamenei pe contul său de Twitter în limba farsi.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat că Iranul şi „naţiunile libere din regiune” se vor răzbuna pe SUA după uciderea influentului general Soleimani. „Nu există nicio îndoială cu privire la faptul că marea naţiune a Iranului şi alte naţiuni libere îşi vor lua revanşa asupra Americii criminale pentru acest asasinat oribil”, a declarat Rouhani, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul guvernului iranian.

La rândul său, ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif a avertizat vineri pe contul său de Twitter că uciderea puternicului general iranian Soleimani în raidul american de la Bagdad, la ordinul preşedintelui SUA, Donald Trump, este „o escaladare extrem de periculoasă şi imprudentă”.

„Soleimani a intrat în rândurile fraţilor noştri martiri, însă răzbunarea noastră împotriva Americii va fi teribilă”, a reacţionat, tot pe Twitter, Mohsen Rezai, un fost lider al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran.

Exacerbarea tensiunilor între SUA şi Iran în Irak se înscrie în cadrul conflictului tot mai mare dintre cei doi inamici asupra programului nuclear iranian, după retragerea unilaterală a SUA, în mai 2018, din acordul internaţional încheiat în urmă cu trei ani între Teheran şi cele cinci mari puteri mondiale.

China, Iranul şi Rusia au desfăşurat săptămâna trecută exerciţii navale comune în Oceanul Indian şi Golful Oman, iar ministrul de externe iranian s-a deplasat la Beijing la începutul acestei săptămâni.

Ce spune Rusia

Rusia a atenţionat vineri împotriva consecinţelor uciderii ţintite, la Bagdad, a generalului iranian Qassem Soleimani, într-un atac american „hazardat” ce va fi urmat de „amplificarea tensiunilor în regiune”, informează Reuters şi AFP.

„Asasinarea lui Soleimani (…) constituie o mişcare riscantă ce va duce la amplificarea tensiunilor în regiune”, a subliniat Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse, citat de TASS şi RIA Novosti. „Soleimani servea fidel interesele Iranului. Prezentăm sincerele noastre condoleanţe poporului iranian”, a adăugat ministerul rus.

SUA le cer americanilor să părăsească imediat Irakul

Ambasada americană la Bagdad, atacată marţi de manifestanţi pro-Iran, le-a cerut cetăţenilor săi „să părăsească imediat” Irakul, la câteva ore după asasinarea influentului general iranian Qassem Soleimani într-un raid american, informează AFP şi Reuters.

Ambasada le cere americanilor din Irak să plece „cu avionul imediat ce aceasta va fi posibil”, în condiţiile în care raidul a avut loc în incinta aceluiaşi aeroport din Bagdad, „sau spre alte ţări pe cale terestră”.

Principalele posturi de frontieră ale Irakului duc spre Iran şi Siria, aceasta din urmă aflată în război, iar alte câteva puncte de trecere duc spre Arabia Saudită şi Turcia.

Cel puţin opt persoane au fost ucise în noaptea de joi spre vineri în timpul bombardamentului asupra unui convoi pe aeroportul din Bagdad, la trei zile după atacarea ambasadei americane de către demonstranţi pro-iranieni, au anunţat oficiali ai serviciilor de securitate, transmite AFP citat de Agerpres

Aceste persoane au fost ucise atunci când mai multe proiectile au căzut asupra unui convoi al Hashd al-Shaabi, coaliţie de organizaţii paramilitare preponderent pro-iraniene, care în prezent sunt integrate structurilor statului irakian, au precizat sursele citate sub protecţia anonimatului.

Anterior, comandamentul militar irakian a anunţat că „trei rachete au lovit aeroportul internaţional Bagdad în apropierea spaţiilor dedicate transportului aerian de mărfuri, provocând explozia a două maşini”.

Abu Mehdi al-Mouhandis, numărul doi al coaliţiei Hashd al-Shaabi, a fost ucis în timpul bombardării convoiului pe aeroport, conform surselor citate.

Puternicul general iranian Qassem Soleimani, însărcinat cu afacerile irakiene în cadrul armatei ideologice iraniene, a fost ucis în acelaşi bombardament, a anunţat televiziunea irakiană de stat la începutul zilei de vineri.

Citând surse din Hashd al-Shaabi, canalul de televiziunea a confirmat ambele decese.

La puţin timp după operaţiune, Pentagonul a anunţat că preşedintele american Donald Trump a dat chiar el ordinul de a fi „ucis” Soleimani, un lider al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice, scrie News.ro.

Este vorba despre cea mai importantă operaţiune de „decapitare” condusă vreodată de Statele Unite, de mai mare amploare decât cele în care au fost ucişi Abou Bakr al-Baghdadi sau Oussama Ben Laden, şefii grupărilor Stat islamic (SI) şi Al-Qaïda, a comentat Phillip Smyth, specialist american în grupările şiite armate.

În timp ce ministrul iranian al Afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, a văzut în aceasta „o escaladare extrem de periculoasă şi imprudentă”, un fost şef al Gardienilor revoluţiei, Mohsen Rezai, a promis că „răzbunarea contra Americii” va fi „teribilă”.

Irakul, prins la mijloc între aliaţii americani şi cei iranieni de ani de zile, a fost în ultimele săptămâni scena unei escaladări a violenţelor ce riscă să transforme ţara într-un teren de confruntare a celor două puteri ce acţionează pe teritoriul său.

Zece atacuri cu rachete au vizat soldaţi şi diplomaţi americani de la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut, ucigând un subcontractant american în urmă cu o săptămână.

Marţi, protestatari pro-iranieni au atacat ambasada SUA din Bagdad, un episod violent fără precedent încheiat miercuri cu retragerea acestora in zona ultra-securizată a Bagdadului, Zona Verde, unde se găseşte ambasada americană, la ordinele Hashd al-Shaabi.

Duminică seara, Washingtonul, care acuză facţiunile pro-iraniene din cadrul Hashd al-Shaabi că se află în spatele acestor atacuri nerevendicate, a răspuns prin bombardarea bazelor uneia dintre ele, amplasată în apropierea frontierei irakiano-siriene, ucigând 25 de persoane. 

Preşedintele Trump a postat pe Twitter imaginea drapelului american după anunţul morţii generalului Soleimani

Preşedintele Donald Trump a postat pe Twitter imaginea drapelului american, fără alte comentarii, la scurt timp după anunţul morţii generalului iranian Qassem Soleimani, în noaptea de joi spre vineri în timpul unui raid asupra unui convoi pe aeroportul din Bagdad, informează AFP.

Pentagonul a confirmat că Donald Trump a dat ordinul ca generalul iranian să fie ucis.”La ordinul preşedintelui, armata americană a luat măsuri defensive decisive pentru a proteja personalul american aflat în străinătate, ucigându-l pe Qassem Soleimani”, se arată într-un comunicat al al Departamentului american al Apărării.

„Acest atac a avut drept scop descurajarea unor planuri viitoare de atac iraniene”, se arată în comunicat, în care se adaugă că SUA vor continua să adopte măsurile necesare pentru a-i proteja pe americani şi interesele americane pe glob.

Pentagonul a mai precizat că generalul Soleimani a organizat atacurile din ultimele luni asupra bazelor coaliţiei din Irak şi a aprobat atacurile asupra ambasadei SUA din Bagdad de săptămâna aceasta.

Solicitată anterior de AFP, Casa Albă nu a reacţionat la ştirea care anunţa moartea lui Qassem Soleimani, într-un raid atribuit SUA.