Relaţiile între Beijing şi Taipei s-au răcit considerabil după ce Tsai Ing-wen, care conduce Partidul Democratic Progresist, favorabil independenţei Taiwanului, a câştigat alegerile prezidenţiale din 2016. China o suspectează pe Tsai că intenţionează să declare independenţa oficială a insulei, ceea ce reprezintă o ‘linie roşie’ pentru Beijing.
În ultimele luni, China a organizat mai multe serii de exerciţii militare în preajma Taiwanului, subliniind că sunt exerciţii de rutină, dar că nu va tolera nicio încercare a Taipeiului de a-şi declara independenţa.
Întrebată luni seara în cadrul unui interviu de la televiziunea taiwaneză dacă Beijingul ar putea ataca Taiwanul, Tsai Ing-wen a răspuns că ‘această posibilitate nu poate fi exclusă’. ‘Va trebui să vedem dacă factorii lor de decizie politică sunt sau nu raţionali. Privind relaţia Taiwan-China din perspectivă regională, orice responsabil politic raţional trebuie să judece cu foarte mare atenţie dacă lansarea unui război constituie o opţiune’, a spus preşedinta taiwaneză.
Ea a menţionat că armata taiwaneză urmăreşte îndeaproape toate manevrele chineze din preajma sa şi ‘este foarte încrezătoare în faţa acestor situaţii’.
Deşi China a pus capăt mecanismului oficial de dialog dintre cele două părţi, Tsai a recunoscut că există metode de comunicare pentru evitarea neînţelegerilor.
Taiwanul insistă ca SUA, principala sa sursă de armament, să-i furnizeze echipamente avansate, dar încearcă totodată să-şi dezvolte propriile programe de arme pentru a evita ceea ce Tsai Ing-wen a calificat drept ‘anumite dificultăţi politice’ asociate achiziţionării de arme din străinătate într-un context în care China se opune. În interviul citat, lidera taiwaneză şi-a exprimat încrederea că la un moment dat insula va reuşi să producă propriile submarine.
Oficiul chinez pentru relaţiile cu Taiwanul nu a răspuns deocamdată la solicitarea Reuters de a comenta afirmaţiile făcute de Tsai Ing-wen.