Un ‘acord preliminar’ în acest sens a fost găsit la finalul negocierilor purtate de ambasadorii celor 28 de state membre, a precizat o sursă. El va fi anunţat oficial ‘în următoarele zile’, a adăugat aceasta.
Potrivit unei alte surse europene, ambasadorii au convenit asupra principiului de a adăuga 11 nume de separatişti ucraineni celor 61 de personalităţi ruse ori ucrainene proruse sancţionate anterior prin blocarea activelor şi interdicţia de viză, pentru atingere adusă suveranităţii Ucrainei.
Pe 1 iulie, Uniunea Europeană a decis în principiu să adopte noi sancţiuni la expirarea unui termen de trei zile dat Rusiei de cei 28 de şefi de stat şi de guvern pentru a demara acţiuni concrete în vederea destinderii situaţiei din estul Ucrainei.
În timp ce Ucraina a lansat, de curând o ofensivă pentru a prelua controlul asupra estului separatist, iar Parisul şi Berlinul încearcă să negocieze o rezolvare a crizei cu Kievul şi Moscova, au apărut divergenţe între majoritatea ţărilor membre, care nu doresc să pună prea mult ulei pe foc, şi o tabără a ‘intransigenţilor’, lansând un apel pentru un semnal puternic în direcţia Moscovei şi a separatiştilor ucraineni, a explicat o altă sursă europeană.
Grupul celor din urmă, din care fac parte Marea Britanie, Lituania, Letonia, Polonia şi Suedia, a acceptat în final să se alăture pentru moment poziţiei colegilor lor pentru o extindere limitată a sancţiunilor şi vizând personalităţi din plan secund, potrivit aceleiaşi surse.
Berlinul şi Parisul l-au îndemnat miercuri pe preşedintele ucrainean să dea dovadă de ‘reţinere’ pe plan militar şi au anunţat că vor intra în ‘contact’ cu preşedintele rus, Vladimir Putin, în următoarele zile pentru a-i cere ‘să exercite presiuni’ asupra separatiştilor cu scopul de a se aşeza la masa negocierilor.