Criză de lemn pentru populație și industrie. Prolemn: Cu o recoltă sub 20 de milioane de m3 anual, populația va suferi de frig. Plafonarea prețului nu este o soluție

Soluția pentru criza lemnului de foc nu este plafonarea prețurilor, ci deblocarea recoltării, transmit Companiile din industria de prelucrare a lemnului. Aceasta în contextul în care România este dependentă de importuri ale căror prețuri nu se stabilesc pe plan intern, ci la licitații și prin mecanisme de piață. Prețurile au ajuns la 3.700 de lei tona la retaileri, față de 1.000 lei/tonă acum doi ani și 2.200 lei/tonă anul trecut.
Alina Stanciu - vin, 16 sept. 2022, 16:06
Criză de lemn pentru populație și industrie. Prolemn: Cu o recoltă sub 20 de milioane de m3 anual, populația va suferi de frig. Plafonarea prețului nu este o soluție

Companiile din industria de prelucrare a lemnului susțin că plafonarea prețurilor la lemnul de foc și alte produse din lemn folosite pentru încălzire nu va avea efectul dorit de Guvern, care vede această măsură ca pe o soluție pentru asigurarea încălzirii populației în această iarnă.

Potrivit asociașiei Prolemn, prețul lemnului se stabilește fie prin licitație, fie prin mecanisme de piață. Iar pentru că importurile României au crescut foarte mult, vorbim de o piață globală, care nu poate fi reglementată prin măsuri administrative locale.

„În ce privește prețul lemnului de foc, RNP Romsilva a anunțat deja prețuri medii de 214 lei/m3, mult sub plafonul de 500 lei/m3 care se vehiculează pe surse. Plafonarea lor nu ar avea nici un efect”.

Suntem în plină criză de resurse. Prețurile au crescut cu 70%

Potrivit datelor Prolemn, piața locală a lemnului este influențată de mai mulți ani de dependența de importuri, în contextul în care România nu produce suficient pentru a acoperi piața locală. Pentru lemn de foc se consumă anual în jur de 14 milioane de tone, iar industria lemnului consumă alte 12 milioane de tone, ceea ce înseamnă că necesarul local se cifrează la 25-26 de milioane de tone.

Din acestea, anul trecut România a importat în jur de 3 milioane de tone, dar anul acesta situația este mult diferită din cauza închiderii capacităților de producție de la Rădăuți ale HS Timber și războiul din Ucraina.

Din cauza penuriei, prețurilor au ajuns astfel la 3.700 de lei tona la retaileri, față de 1.000 lei/tonă acum doi ani și 2.200 lei/tonă anul trecut.

„Este o criză generalizată de resurse, complicată suplimentar de criza energetică care riscă să se acutizeze în sezonul rece. Cauza acestei crize de resursă vine pur și simplu din lipsa masei lemnoase pe piață, pentru că lucrările de exploatare sunt blocate de măsuri administrative și birocratice în toate direcțiile”, transmite asociația. Aceasta are și câteva propuneri pentru rezolvarea situației.

„Ramân 26 de milioane de tone nerecoltate. Este ca și cum ai lăsa grâul pe câmp”, a explicat pentru Economica Cătălin Tobescu, pre;edintele Asociației.

„Nu putem depăși acest impas fără mobilizarea unui volum crescut de masă lemnoasă, care să țină la un nivel acceptabil prețul lemnului folosit pentru încălzire fără să amenințe industriile bazate pe lemn cu dispariția din cauza lipsei de resursă. Pădurile României au o creștere sănătoasă, de aproximativ 58 milioane m3 pe an, conform datelor Inventarului Forestier Național. Cu o recoltă de lemn sub 20 de milioane de m3 anual, populația va suferi de frig iar industriile bazate pe lemn vor fi condamnate”, mai transmite Asociația.

Companiile din industria prelucrătoare propun astfel ca Romsilva să scoată la licitație volume mai mari de lemn pe picior, care să fie exploatate de alte companii din sector și să ofere resursă populației și industriei.

De ce nu este suficient lemn în piață

RNP Romsilva a anunțat un volum de  5,5 milioane m3 în primele 8 luni ale anului 2022, față de 10 milioane m3 în tot anul 2021. Cauza este rezervarea administrativă a 50% din resursa de masă lemnoasă a Regiei pentru exploatare în regim propriu.

În plus, din datele Asociației, procedurile de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice blochează în acest moment minim 10-12% din pădurile țării în sensul că nu se pot face lucrări de exploatare. „Soluția ar fi simplificarea acestor proceduri după modele aplicate cu succes în alte țări europene: cu păstrarea intactă a valorii de mediu a pădurilor respective, concomitent cu fructificarea funcțiilor de producție ale acestora”.

Alte  800.000 ha fond forestier și 500.000 ha din afara fondului forestier deținute de micii proprietari nu pot fi exploatate din cauza birocrației excesive, mai spune asociația.

Anul trecut s-au recoltat doar 729.000 mc de pe aceste 1,3 mil ha, sub 4% din volumul total de lemn exploatat în România de pe aproape 20% din suprafața pădurilor.

„Soluția este adaptarea sistemului SUMAL 2.0 la prevederile în vigoare ale Codului Silvic, în sensul introducerii de proceduri diferențiate pentru recoltarea lemnului destinat consumului propriu al proprietarilor de pădure”.

Ministerul Mediului a anunțat ieri că pregătește un act normativ pentru plafonarea prețului lemnului utilizat pentru încălzire.

„În contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum și a perspectivelor pe termen scurt și mediu, constatăm o serie de creșteri artificiale ale prețurilor la majoritatea materiilor prime utilizate drept combustibil pentru încălzire. În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate. Considerăm că, atunci când categorii întregi de cetățeni riscă să devină victimele unor creșteri de preț nejustificate, în situații speciale și pe perioade limitate de timp, statul are datoria să intervină și să blocheze posibilitatea apariției unor astfel de situații. În prezent, specialiștii noștri lucrează pentru a stabili toate detaliile, pe care le vom prezenta în foarte scurt timp”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

În paralel cu plafonarea prețului de vânzare al lemnului pentru încălzire, proiectul de act normativ va cuprinde și alte măsuri de protecție a cetățenilor, printre care se numără limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc și a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât și în afara UE.

Asociația Industriei Lemnului – Prolemn este o organizație non-guvernamentală, apolitică și non-profit care promovează utilizarea sustenabilă a lemnului provenit din păduri gestionate durabil în diferite aplicații industriale. Constituită în 2020, Asociația numără în prezent peste 30 de membri – companii din industria de prelucrare a lemnului.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...