Criză majoră în industria ambalajelor, semnal de alarmă în economie. Producător și distribuitor român : Prețul materiei prime a explodat. Stocurile sunt limitate, comenzile întârzie
Conform unui studiu realizat de myCEPPI Plastic Consulting – ”Cauzele creșterii dramatice a prețului Poliolefinei (PE și PP) în primul trimestru al anului 2021”, criza materiilor prime pentru produsele finite din plastic a început în 2019, când tot mai mulți producători au adoptat metoda ”spot“ de achiziție, din cauza excesului aprovizionării cu polimeri. ” Ca rezultat, în 2019, prețurile polietilenei au scăzut cu 10-15% într-un an. Percepția comună a prelucrătorilor a fost că bunurile pot fi accesate în orice moment, aprovizionarea este aproape nelimitată și prețurile scad. „, amintește Melinda Mureșan, conform căreia, în ultimele cinci luni, piața se confruntă cu o situație fără precedent.
În continuare interviul cu producătorul și distribuitorul de ambalaje de plastic
Ce a dus la această instabilitate a prețurilor și lipsa materiei prime?
Potrivit aceluiași studiu, în urma lockdown-ului din martie 2020, cererea pentru produsele finite din plastic, exceptând ambalajele, a continuat să scadă astfel, în Europa ajungeau tot mai puțini polimeri.
”Estimăm că stocul mediu al polimerilor la prelucrătorii de mase plastice a scăzut cu 20-40%. Prelucrătorii de polimeri, datorită excesului de disponibilitate, au avut sentimentul că pot aproviziona oricând la prețuri stabil de mici sub 1,000 euro per tonă”, susține Bűdy László, managing director myCEPPI Plastic Consulting.
Cu toate că producătorii de polietilenă din CE au început să exporte în China, la jumătatea lunii octombrie 2020, jucătorii din piață s-au bazat în continuare pe curba de preț prognozată până la sfârșitul anului. Brusc, în a doua jumătate a lunii noiembrie 2020, piața a trecut pe modul de “achiziții”, acumulând stocuri tampon la materiile prime. Astfel, s-a declanșat o creștere accelerată a cererii, ceea ce a creat un decalaj mare între cerere și ofertă în toată Europa.
Alți factori care au contribuit la agravarea situației:
- în 2020, „fluxul comercial” continuu între continente a fost grav afectat, ceea ce a dus la reducerea capacității de transport și a penuriei de containere care persistă până în prezent
- din cauza noilor lockdown-uri, consumul de combustibil este mai mic și rafinăriile funcționează la capacitate redusă. Mai puține materii prime chimice, mai puțini monomeri în Europa. Din acest motiv, multe fabrici de polimeri operează la capacitate redusă sau chiar deloc.
- în februarie-martie 2021, o parte semnificativă (60-80%) din producția de polimeri din SUA s-a oprit. Aceasta nu înseamnă doar o scădere a importurilor, ci și o “scurgere” a bazei de mărfuri din Europa și o creștere semnificativă a prețurilor. Acesta este, în principal, motivul pentru creșterea bruscă a prețurilor.
Ce impact au aceste instabilități în activitatea companiei M&M Product? Dar la nivel de industrie? (dacă aveți date sau dacă puteți face estimări)
Suntem afectați de această situație pe mai multe paliere:
– termenele de livrare ale furnizorilor au crescut: în Europa de la 3-4 săptămâni, la 6-9 săptămâni.
– durata transportului, de exemplu din China, s-a mărit de la 35-37 zile, la 55-70 zile. Acestea se adaugă peste întârzierile la producție, care generează rupturi de stoc pentru perioade mai mari sau mai mici.
– costul transportului maritim, în containere, a crescut aproape de trei ori. De exemplu, în aprilie 2020, costul unui container de 20 ft. (picioare), cu proveniență China, era de 1.295 USD. În ianuarie 2021, același container ajunsese la 4.795 USD (o creștere de 270%).
La nivel de industrie, unii producători de folii au închis capacitățile de producție din lipsa materiilor prime iar întreaga cerere din piață s-a transferat către producătorii care au avut posibilitatea să se aprovizioneze, chiar și la prețuri mai mari. Suntem nevoiți să dăm comenzi cu ”open price” și cu termen de livrare incert.
Când se preconizează că situația ofertei va fi rezolvată și prețurile vor fi corectate?
Pentru a reface echilibrul pieței, trebuie să fie îndeplinite trei condiții:
- restabilirea producției europene de poliolefină (PE&PP)
- demararea importului de polimeri din Orientul Mijlociu și Îndepărtat.
- reducerea efectului de aspirație al piețelor chineze și nord-americane.
Întrebarea este dacă vor reveni preturile la nivelul anului 2020? Părerea noastră este că NU. Ne așteptăm la același fenomen ca în 2015, când prețurile la polimeri au crescut cu 60-70% într-un an. Ulterior, prețul s-a stabilizat după o corecție majoră de 20% și a revenit la prețul de referință în decursul a 4-5 ani.
Cu cât a crescut prețul pentru folii în urma acestor instabilități? Ce preconizări aveți în acest sens pentru acest an, dacă lucrurile nu se stabilizează?
Comparând cu sfârșitul lui noiembrie 2020, prețul foliilor stretch a crescut cu minim 60-70%, banda adezivă a suferit trei creșteri de preț de la începutul anului – de la 25,6% (solvent), până la 60% (acrilic), în funcție de sortiment. Prețul foliei termo pvc a crescut cu 25% iar cea din poliolefină are creșteri de minim 25%.
Prețul granulelor de polietilenă a crescut de la 890 e/t, în octombrie, până la 2020 euro în aprilie, așadar o creștere de 128%.
Ce soluții există pentru a rezolva aceste probleme și în cât timp pot fi recuperate „pierderile” înregistrate în această perioadă? (dacă există pierderi)
Soluțiile SmartWrap ale M&M Product se dovedesc a fi cele mai eficiente, în special pentru clienții noștri din industrii în care înfolierea produselor/paleților reprezintă un cost semnificativ în prețul produselor: ape minerale, sucuri, industria berii, panificație, lactate, conserve, companii de logistică, prelucrarea hârtiei etc.
Mai mult ca oricând, soluțiile noastre bazate pe principiile smart wrapping, prin integrarea produselor HighPerformance, reprezintă cel mai sigur instrument de ponderare a costurilor, datorită consumului mai mic obținut prin performanța superioară a foliilor.
Mai simplu spus: costul bate prețul. Acest principiu este valabil și prin automatizarea operațiunilor de ambalare care fac parte integrantă a procesului de optimizare, prin oferirea utilajelor de ultimă generație.
Din punct de vedere al aprovizionării, ne bazăm pe parteneriatele strategice pe care le avem cu furnizorii noștri și dăm comenzi mai mari și mult anticipate pentru a compensa întârzierile de aprovizionare.