Criză multiplă în siderurgie – Reuniune a miniştrilor din UE la Paris

Reprezentanţi din o serie de ţări din Uniunea Europeană vor participa joi la o reuniune ministerială la Paris în legătură cu criza multiplă prin care trece sectorul siderurgic, la care s-a adăugat şi ultima ameninţare determinată de anunţul privind taxele din Statele Unite al Administraţiei lui Donald Trump, informează agenţia EFE.
AGERPRES - mar, 25 feb. 2025, 11:36
Criză multiplă în siderurgie - Reuniune a miniştrilor din UE la Paris

Cabinetul ministrului francez al Industriei şi Energiei, Marc Ferraci, care a convocat această reuniune împreună cu omologul italian, Adolfo Urso, a explicat că scopul reuniunii este abordarea subiectului privind „viitorul industriei siderurgice europene”, scrie Agerpres.

Au fost invitaţi reprezentanţi din Polonia, Italia, Spania, Luxemburg, Slovacia, Grecia, Finlanda, Austria, Ungaria, Suedia, Ţările de Jos, România, Belgia şi vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Preşedinţiei poloneze a Consiliului UE, a precizat Guvernul francez.

O parte dintre miniştri (lista nu a fost comunicată încă) vor fi prezenţi fizic, iar alţii vor participa prin videoconferinţă.

Obiectivul declarat al reuniunii este discutarea „dificultăţilor actuale ale industriei siderurgice, a provocărilor decarbonizării şi competitivităţii pe termen lung şi a măsurilor ce trebuie luate pentru menţinerea activităţii în Europa în acest sector cheie”, în perspectiva pregătirii „dialogului strategic” pentru sector, pe care îl va lansa Bruxelles în martie.

De asemenea, vor fi împărtăşite constatările legate de situaţia actuală şi soluţiile, împreună cu alţi actori din sectorul siderurgic, respectiv cu companiile şi sindicatele.

De fapt, scrie EFE, se aşteaptă ca din această reuniune să rezulte o declaraţie comună şi propuneri concrete. Departamentul francez al Industriei şi Energiei a prevăzut o conferinţă de presă la finalul reuniunii.

Siderurgia europeană se confruntă cu serioase probleme de competitivitate, printre altele din cauza preţurilor ridicate ale energiei, a scăderii cererii interne şi presiunii venite din partea producţiei chineze.

La toate acestea se adaugă anunţul făcut de Donald Trump pe 10 februarie privind introducerea unor taxe de 25% asupra importurilor de oţel şi majorarea celor privind aluminiul de la 10% la 25%.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump avertizeaza companiile din Franța: Interzis programe de diversitate și incluziune!
Donald Trump avertizeaza companiile din Franța: Interzis programe de diversitate și incluziune!
Administraţia Trump a scris companiilor franceze care au contracte cu guvernul Statelor Unite, cerându-le să respecte un ordin executiv ce interzice programele de diversitate, echitate şi......
Ministrul finanțelor spune cu jumătate de gură că vor crește taxele și impozitele: Există și soluții să nu se ajungă la asta
Ministrul finanțelor spune cu jumătate de gură că vor crește taxele și impozitele: Există și soluții să nu se ajungă ...
Ministrul finanțelor, Tanczos Barna, spune că deficitul bugetar nu va sări de 7% anul acesta, deși în 2024 a atins 9%, ...
Rafinăria Petromidia își crește exporturile de carburanți până la cel mai mare nivel din ultimii șase ani
Rafinăria Petromidia își crește exporturile de carburanți până la cel mai mare nivel din ultimii șase ani
Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriilor grupului Rompetrol, Petromidia și Vega își va crește exporturile de carburanți ...
Peste 75% dintre oamenii de știință americani se gândesc să părăsească SUA
Peste 75% dintre oamenii de știință americani se gândesc să părăsească SUA
Peste 75,3% dintre oamenii de știință din SUA se gândesc să părăsească țara în urma schimbărilor în cercetare ...