Nivelul record al producţiei din China înregistrat în ultimele luni a sporit criticile la adresa autorităţilor de la Beijing, acuzate că distorsionează pieţele globale vânzând oţel la preţuri de dumping.
Producţia zilnică a urcat cu 1,7% luna trecută, la 2,27 de milioane de tone, comparativ cu mai 2015, conform calculelor Reuters.
Preţul oţelului a urcat cu 79% în aprilie, faţă de nivelul scăzut înregistrat anul trecut, încurajând oţelăriile să-şi reia producţia, însă, de la începutul lunii mai, a coborât cu 25%, pe fondul reducerii cererii.
În primele cinci luni din acest an, producţia de oţel a Chinei a scăzut cu 1,4%, la 329,95 de milioane de tone, comparativ cu perioada similară din 2015.
Luna trecută, liderii G7 (grupul celor mai industrializate şapte state ale lumii) s-au angajat să elimine capacităţile industriale în exces apărute în urma acordării de subvenţii guvernamentale şi au criticat China pentru că nu a depus suficiente eforturi pentru a rezolva problema supracapacităţilor de producţie din industria oţelului.
‘Recunoaştem impactul negativ al capacităţilor industriale în exces – în special din industria oţelului – asupra economiei, angajaţilor şi relaţiilor comerciale. În special, suntem îngrijoraţi de subvenţiile şi alte măsuri de sprijin din partea guvernelor şi al instituţiilor de stat care distorsionează piaţa şi contribuie la excesul producţiei pe plan global’, se arată în comunicatul G7.
China va plăti subvenţii de 100 de miliarde de yuani (15,3 miliarde de dolari) pentru a ajuta firmele din sectorul oţelului şi cărbunelui să rezolve problema supracapacităţilor de producţie, a anunţat recent Ministerul de Finanţe de la Beijing.
Aproximativ 8% din fonduri vor fi folosite pentru acordarea de compensaţii angajaţilor concediaţi, restul banilor fiind utilizaţi la recompensarea firmelor care îşi reduc suficient capacităţile de producţie. Între timp, reducerile de taxe, fuziunile, achiziţiile, restructurarea datoriilor şi chiar falimentul ar trebui să conducă la ieşirea de pe piaţă a companiilor care nu pot realiza profit, se arată în comunicatul Ministerului de Finanţe.
În februarie, oficialii de la Beijing au anunţat că intenţionează să concedieze 1,8 milioane de persoane – 15% din forţa de muncă totală din sectorul oţelului şi cărbunelui – pentru a reduce excesul de producţie. Totodată, Guvernul va sprijini firmele care creează noi locuri de muncă, oferind servicii online, dezvoltând noi industrii sau produse, se arată într-un document elaborat de Ministerul Muncii şi alte şase organisme guvernamentale.