Țițeiul Brent, de referință pentru piața europeană, a scăzut de la peste 80 de dolari la aproximativ 72 de dolari pe baril, iar West Texas Intermediate (WTI, de referință pentru piața americană) a scăzut la 68 de dolari pe baril în mai puțin de 24 de ore. Ieftinirea a survenit la câteva zile după ce prețurile au crescut ca reacție la la eliberarea a 50 de milioane de barili din rezerva strategică de petrol din SUA, după ce inițial scăzuseră.
„În mod evident, rămâne o întrebare larg deschisă dacă această nouă variantă va reprezenta cu adevărat o amenințare materială pentru cererea de petrol, ratele de vaccinare crescând abrupt din vară”, a declarat Rory Johnston, directorul general al companiei de cercetare Price Street, pentru Financial Times. „Dar piețele nu așteaptă să afle. Vinde acum, pune întrebări mai târziu!”, spune analistul.
Cu o cotație a țițeiului Brent la 72 de dolari, este aproape sigur că OPEC va fi mai reținută în politica sa de creștere a ofertei. Publicația notează că statele membre ale cartelului nu vor mai crește producția cu acel nivel de 400.000 de barili pe zi, promis pentru a se ajunge la nivelurile pre-pandemie, nivel care oricum nu a fost încă atins.
OPEC are acum motive să nu mărească producția, iar analiștii sunt siguri că așa se va întâmpla, dacă prețul scade sub 70 de dolari. În primul rând, eliberarea pe piaţă, de către SUA, a 50 de milioane de barili de ţiţei din rezerva strategică a Statelor Unite, cu scopul de a reduce prețurile, este clar că nu a fost bine primită de cartel. Arabia Saudită și Rusia, liderii alianței extinse OPEC+, au luat deja în considerare suspendarea politicii de creștere a producției după mișcarea americanilor.
În al doilea rând, analiștii apreciază că dintre factorii cu cel mai mare efect asupra prețului petrolului, pandemia este, de departe, cel mai important, cu efecte mai mari decât orice decizie a vreunui guvern.
Având în vedere că Europa este deja în alertă maximă din cauza numărului de cazuri în creștere, chiar și în țările cu acoperire mare de vaccinare, știrile despre extinderea cazurilor de infectare cu noua tulpină Omicron vor accentua temerile cu privire la introducerea de noi restricții care ar afecta cererea de petrol.