Criza petrolului: Un acord în Alger ar putea ridica preţul la 50 dolari barilul – Saxo Bank

Media preţului petrolului Brent a fost de 47,7 dolari/baril în T3 2016, iar încheierea discuţiilor din Alger fără niciun rezultat ar putea duce preţul şi mai jos, în vreme ce un acord ar putea ridica preţul la 50 dolari/baril, comentează Ole Hansen, Head of Commodity Strategy/Saxo Bank, într-un comunicat.
Economica.net - mar, 27 sept. 2016, 08:45
Criza petrolului: Un acord în Alger ar putea ridica preţul la 50 dolari barilul - Saxo Bank

Potrivit acestuia, după patru zile de creştere, atât petrolul WTI, cât şi cel Brent au suferit înainte de weekend. O a treia reducere a stocurilor în SUA, un dolar mai slab şi o nouă intervenţie verbală a producătorilor au mai redus din presiunea pe care o pune supraproducţia.

Luna septembrie a adus o creştere a producţiei cu peste 800.000 barili/zi proveniţi din Nigeria, Libia şi Rusia, cea din urmă anunţând o producţie record de 11 milioane de barili/zi în ultima lună. Creşterea producţiei pe o piaţă deja saturată e o problemă pe care producătorii vor fi nevoiţi să o soluţioneze când se vor afla faţă în faţă.

După şase luni, Iranul a atins din nou nivelul de producţie pe care îl avea înainte de sancţiunile internaţionale, ceea ce a alimentat ideea că se va ajunge la un acord. Oficiali saudiţi şi iranieni s-au întâlnit deja, la Viena, unde se pare că Arabia Saudită ar fi declarat că ar putea reduce producţia, dacă Iranul opreşte extracţia.

Arabia Saudită produce 10,2 milioane de barili/zi, ajungând la un record de 10,67 milioane în iulie a.c. Reducerea producţiei de la un asemenea nivel, când nici nu prea există cerere, e o mişcare deşteaptă, chiar dacă Iranului nu-i prea convine, a adăugat Ole Hansen.

Potrivit specialiştilor Saxo Bank, o eventuală creştere de preţ e puţin probabilă fără a vedea semnele clare ale unei reduceri de producţie. Un asemenea acord ar putea stimula interesul investitorilor speculativi, însă valorile scăzute al ţiţeiului vor opune ceva rezistenţă.

Dacă nu se va acţiona în sensul reducerii producţiei, petrolul Brent s-ar putea întoarce la 40dolari/baril.

În ceea ce priveşte mărfurile, acestea au arătat o creştere solidă într-o săptămână dominată de veştile venite de la băncile centrale, Fed-ul ajutând la revenirea asseturilor mai riscante, pe fondul slăbirii dolarului american.

Indicele Bloomberg Commodity a înregistrat cea mai bună săptămână din ultimele cinci, cu metalele preţioase şi cele industriale pe un trend ascendent.

Aurul a fost tranzacţionat în aceste marje din iunie 2014, cu un prag de suport la 1,310 dolari/uncie şi cel de rezistenţă la 1,347 dolari/uncie. Menţinem o prognoză pozitivă pentru creşterea aurului pe termen mediu, dar o eventuală scădere sub 1,300 dolari/uncie ar putea fi necesară pentru a atrage investitorii pe termen lung. În acelaşi timp, o creştere peste 1,375 dolari/uncie ar putea determina o extensie de preţ către 1,485 dolari/uncie, aşa cum s-a întâmplat în 2011, când trendul de scădere a fost întrerupt.

Argintul a crescut, în vreme ce aurul nu se grăbeşte să iasă din marja în care oscilează în ultimele trei luni.

Temerile privind producţia au menţinut sus preţurile la cafea şi zahăr. Zahărul brut a atins cel mai ridicat nivel de preţ din ultimii patru ani, iar cafeaua Arabica a bătut recordul pe ultimele 19 luni, asta şi pe fondul unui real brazilian vizibil slăbit de fondurile hedge care au început să mai lichideze poziţii lungi.

Zahărul a crescut cu 40% anul acesta, iar cafeaua Arabica 14%, după ce preţurile au plutit în derivă mai bine de doi ani, se arată în analiza Saxo Bank.

Grupul Saxo Bank este specializat în investiţii şi tranzacţionare online multi-asset. Platformele tehnologice de tranzacţionare ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi şi constituie baza tehnologică a peste 100 de instituţii financiare. Saxo oferă servicii bancare tradiţionale prin intermediul Saxo Privatbank în anumite pieţe.

Fondat în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are 1.500 de angajaţii în centre financiare precum Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai şi Tokyo.

Te-ar mai putea interesa și
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, lider în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu. Compania a publicat......
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află ...
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...