Criza pieţei muncii se adânceşte: Guvernul suplimentează cu 5.200 numărul străinilor din afara UE care pot fi aduşi la muncă în România, în 2018

Guvernul vrea să suplimenteze cu 5.200 numărul maxim al străinilor din afara Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, care pot fi aduşi la muncă în ţara noastră, în 2018. La sfârşitul anului trecut, Guvernul a decis că piaţa muncii are nevoie în 2018 de cel mult 7.000 de noi lucrători din spaţiul extracomunitar. Guvernul recunoaşte că se adânceşte criza forţei de muncă şi spune că lucrătorii extracomunitari ne vor ajuta să o deblocăm. 
Cristina Şomănescu - mie, 04 iul. 2018, 11:10
Criza pieţei muncii se adânceşte: Guvernul suplimentează cu 5.200 numărul străinilor din afara UE care pot fi aduşi la muncă în România, în 2018

Piaţa muncii se confruntă cu un deficit semnificativ de forţă de muncă, mai ales în construcţii şi în industria ospitalităţii, iar criza se adânceşte de la an la an. Informaţia vine în contextul în care circa 4 milioane de români au ales să emigreze, iar importul de forţă de muncă extracomunitară e restricţionat anual de Guvern. Mai precis, la finalul fiecărui an, Guvernul stabileşte pentru anul următor un număr maxim de noi lucrători străini din afara Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, care pot fi aduşi la muncă în ţara noastră. În prezent, acest număr e insuficient, spun apăsat angajatorii din construcţii şi din industria ospitalităţii. De exemplu, patronatele din turism au spus recent că au nevoie să angajeze 50.000 de oameni pe care nu-i găsesc pe piaţa locală. 

Ce a făcut Guvernul

La sfârşitul anului trecut a decis că angajatorii pot aduce la muncă cel mult 7.000 de noi lucrători extracomunitari în anul 2018, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 946/2017. 

Număr insuficient, recunoaşte acum Guvernul într-un proiect de Hotărâre pe care l-a lansat în dezbatere publică. Explică şi de ce:

  • Pe de o parte, în primul trimestru din 2018 am avut peste 31.000 de locuri de muncă pe care nu le-a vrut nimeni, după ce angajatorii le-au declarat insistent la Agenţiile pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
  • Pe de altă parte, numărul permiselor (avizelor) de angajare/detaşare, eliberate de Inspectoratul General pentru Imigrări lucrătorilor extracomunitari în primele patru luni ale anului 2018, a fost de cel puţin două ori mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2017. Concret, în perioada 1 ianuarie – 3 mai 2018 au fost emise 2.255 de permise de angajare pentru lucrători extracomunitari, faţă de numai 1.045 – în aceeaşi perioadă a anului 2017.

Citeşte în Economica şi Criza de forţă de muncă ar putea fi deblocată cu import masiv de lucrători din afara UE. Ar putea să fie plătiţi cu salarii mai mici ca acum

1 milion de euro ar ajunge la bugetul de stat doar din taxa de 200 de euro plătită de angajatori pentru fiecare lucrător din afara UE, pe care-l aduce la muncă aici.

„Eliberarea celor 5.200 de avize suplimentare de angajare/detașare pentru lucrători nou – admişi pe piaţa forţei de muncă din România reprezintă un plus de 1.040.000 de euro venit la bugetul de stat, având în vedere că, la eliberarea avizelor de angajare/detaşare, angajatorul/beneficiarul prestării de servicii plăteşte un tarif în lei, echivalent a 200 euro raportat la cursul oficial al Băncii Naţionale a României la data efectuării. De asemenea pentru lucrătorii permanenţi sau asimilaţi lucrătorilor permanenţi, angajatorii vor plăti taxele, impozitele şi alte contribuţii prevăzute de legislaţia română în vigoare”, potrivit proiectului de HG.

Citeşte în Economica şi: Olguța Vasilescu, despre criza forței de muncă: Nu sunt de acord să acceptăm persoane din Africa sau Asia  

Impactul social pe care Guvernul estimează că-l va avea decizia de a creşte importul de lucrători extracomunitari în 2018

„Străinii care ar putea fi încadraţi în muncă sau detaşați în România la un singur angajator, urmare suplimentării pentru anul 2018 a contingentului pe tipuri de lucrători nou – admişi pe piaţa forţei de muncă din România, ar reprezenta aproximativ 0,10% din numărul total de salariaţi din economie care, la data de 28 februarie 2018, era de 4,9 milioane de persoane. Prin promovarea migraţiei legale în beneficiul societăţii româneşti, precum şi în beneficiul imigranţilor şi al statelor lor de origine, obiectivul principal al autorităţilor române este de a maximiza efectele pozitive şi de a limita efectele negative ale migraţiei în scop de muncă”, se arată în proiectul de HG.

Schimbarea de paradigmă la nivel guvernamental în ceea ce priveşte importul masiv de lucrători extracomunitari a început în anul 2017.

De exemplu, în perioada anilor 2014 – 2016 inclusiv, numărul maxim al lucrătorilor din spaţiul extracomunitar, nou-admişi pe piaţa muncii din România, a fost acelaşi, adică 5.500 pe an.
Şi pentru anul 2017 Guvernul hotărâre iniţial că piaţa muncii are nevoie tot de maximum 5.500 de noi lucrători extracomunicari.

  • În premieră, pe 26 octombrie 2017, Guvernul a anunţat, printr-un proiect de Hotărâre, că va suplimenta cu 3.000 numărul străinilor din spaţiul extracomunitar, nou-admişi să lucreze în ţara noastră în anul 2017. Proiectul a fost adoptat, prin urmare, în 2017 angajatorii au putut să aducă în ţară cel mult 8.500 de noi lucrători extracomunitari. 

La finele anului trecut, Guvernul a stabilit, prin HG nr. 946 din 2017, că angajatorii pot aduce la muncă în ţara noastră, în anul 2018, maximum 7.000 de noi lucrători din spaţiul extracomunitar. Insuficient. Prin urmare, a decis să suplimenteze cu 5.200 numărul străinilor din afara UE care pot fi aduşi la muncă în România în cursul acestui an.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...